Дневник: Милановић звијезда руских медија

ГС
Foto: Архива

ЗАГРЕБ- Хрватски предсједник Зоран Милановић постао је звијезда руских медија послије изјаве да као врховни командант неће дозволити да се у Хрватској обучавају украјински војници, пише хрватски портал Дневник и додаје да су изјаве шефа хрватске државе масовно цитиране.

Милановић је јуче изјавио да не подржава ту идеју зато што не подржава "упетљавање" Хрватске у овај рат више него што треба.

"Коректни смо, солидарни и то је то, даље од тога не. Као врховни командант то нећу одобрити, али нисам чуо за приједлог. Али унапријед кажем - то ми се не свиђа, то је довођење рата у Хрватску".

Хрватски портал Дневник пише да је низ руских медија пренијело ову Милановићеву изјаву, као и ону да је "испорука хрватског наоружања и опреме Кијеву могућа само уз компензацију, уз повратна средства, иначе ће се то претворити у одузимање крви хрватској одбрани".

Портал Риа.ру наводи и да је Милановић раније признао да је држава у непријатељским односима с Русијом, као и да је изразио забринутост због развоја ситуације. "У контексту руске специјалне операције заштите Донбаса, која је започела 24. фебруара, службени Загреб преко Министарства спољних послова је дао неколико оштрих антируских изјава, подржао све санкције ЕУ-а против Русије, Кијеву послао оружје и материјалну помоћ, протјерао руске дипломате."

"Прво је одбрана Хрватске, па НАТО па онда остало", пренио је руски портал Милановићеву изјаву.

Надовезујући се на Милановићеву изјаву, портал Из.ру наводи да је дан раније објављено да ЕУ планира да обучава најмање 15.000 украјинских војника и да је истог дана министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто најавио да његова земља неће учествовати у овој мисији те да ту мјеру сматра "начином ескалације сукоба у Украјини".

Радио Спутњик такође је извјестио да је прије Милановићеве изјаве Мађарска била једина земља у ЕУ која је одбила да обучава украјинску војску.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана