Ђуровић: Срби посебно мотивисани за попис становништва у Црној Гори

Танјуг
Foto: skupstina.me

ПОДГОРИЦА - Уколико у најкраћем року буду завршене све процедуре, попис становништва у Црној Гори могао би бити одржан на прољеће, прије маја или у септембру, изјавио је посланик Демократског фронта Дејан Ђуровић.

Ђуровић је за портал подгоричког Дана рекао да је сигуран да је парламентарна већина спремна да одлуку о попису донесе ако треба и на хитној сједници Скупштине.

Истакао је да жели да вјерује да је разлог неодржавања пописа у прошлој години заправо несналажење актуелне владе која је без политичког искуства више од тога да је политичког основа или опструкције.

"Одржавање редовног пописа у 2021. години прије свега је била законска обавеза. Попис је требало да буде показатељ тачних и међународно упоредивих статистичких података о становништву који ће омогућити упоредивост са подацима из ранијих пописа у складу са потребама корисника из земље и иностранства", каже Ђуровић.

Истиче да је попис изузетно значајан за сваку земљу, па самим тим и Црну Гору, али и за укупне везе између држава.

Према његовом мишљењу, посебан мотив за изјашњавање имају припадници српског народа на које је деценијама вршен притисак приликом свих пописа, а то је нарочито било изражено на попису 2011.

"Српски народ очекује тачне и истините податке о себи и другима, да би на основу тога могао да гради и изгради своју позицију у друштву, односе са другима, равноправан статус у друштву с правом на развој", каже Ђуровић.

Не жели, истиче, да вјерује да у влади постоје снаге које желе да опструишу попис и да га одложе на неодређено време.

"Неутемељен је и неоправдан аргумент који се јавно не чује али се препознаје а то је страх од српског фактора у Црној Гори, као и страх од тога да би се прекинуо процес пројектоване асимилације Срба. Влада је имала створене временске и финансијске услове да се одржи први поштени и демократски попис становништва у Црној Гори", навео је, између осталог, Ђуровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана