Ђукановићу достављени потписи да Лекић буде мандатар

Срна
Foto: Архива

ПОДГОРИЦА- Посланици парламентарне већине у Скупштини Црне Горе доставили су данас потписе за кандидатуру Миодрага Лекића за будућег мандатара за састав нове владе, рекао је један од лидера Демократског фронта Андрија Мандић.

Мандић је у писму упућеном Ђукановићу навео да су недавно у Скупштини Црне Горе усвојене измјене и допуне Закона о предсједнику, које су ступиле на снагу.

Он је појаснио да су се тиме створиле претпоставке да предсједник Црне Горе отпочне поновљене консултације за одређивање мандатара за састав нове владе, те га позвао да у складу са овим законским решењем позове на разговор представнике политичких партија које чине парламентарну већину.

- Као што је познато укупној јавности, у Скупштини постоји неспорна парламентарна већина од 41 посланика. Такође, чињеница је да господин Миодраг Лекић има подршку да буде мандатар за састав нове Владе Црне Горе - навео је Мандић.

Он је истакао да Скупштина Црне Горе, осим дужности да изабере нову владу, има и обавезу да институције које су у блокади стави у пуну функцију.

- Ту, превасходно, мислимо на избор судија Уставног суда, како би он био у пуном саставу, избор Врховног државног тужиоца и попуњавање Судског савјета недостајућим члановима - додао је Мандић.

Он је подсјетио да је на прољеће рок за одржавање предсједничких избора и да је неопходно постићи договор о минимуму изборних услова, чиме би се успоставило повјерење између свих учесника изборног процеса.

Мандић је напоменуо да је поред законских пројеката гдје су за доношење неопходне двије трећине посланика, постоје закони који треба, без обзира на већину која их доноси, да буду плод најширег договора свих у парламенту, попут Закон о бирачким списковима и Закон о регистру пребивалишта и боравишта.

- Ова два закона су важна за реализацију предсједничких, али и парламентарних избора. Напомињемо да су проблеми са ова два закона произвели последицу вишемјесечног понављања избора у општини Шавник - навео је Мандић

Он је истакао да да су отворени за разговоре по свим наведеним питањима, укључујући и проблем који је настао у процесу конституисања нових локалних власти у Подгорици и Пљевљима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана