Ђукановићев ДПС позива на постизборне коалиције за формирање власти

Танјуг
Ђукановићев ДПС позива на постизборне коалиције за формирање власти

ПОДГОРИЦА- Демократска партија социјалиста (ДПС) Мила Ђукановића не признаје пораз на локалним изборима и позива политичке субјекте који, како кажу, не граде свој програм на мржњи, већ на развоју Црне Горе, њеној европској перспективи и јачању грађанског друштва, на формирање постизборних коалиција.

Признају да су очекивали већу подршку, али су, кажу, очигледно други фактори опредијелили изборну вољу бирача.

Из ДПС-а су саопштили да су јучерашњи резултати локалних избора извјесна најава изборног процеса на државном нивоу.

-Прелиминарни резултати, који су израз воље скоро пола бирачког тијела, показују да су опозиционе партије и оне које су ван парламента, освојиле већину гласова - наводе из ДПС-а и констатују да то јасно указује на спорни легитимитет већине из августа 2020.

То, поручују, „указује на потребу да се што прије организују државни избори, како би се зауставило политички накарадно стање, у којем странка која има неколико процената и њен лидер, злоупотребљавају институције и власт“.

-ДПС самостално или са коалиционим партнерима је једини политички субјекат који има одборнике у свих 14 општина. У већини општина смо политички субјект са највећим бројем гласова. У Подгорици, иако немамо апсолутну већину, број одборника листе коју је предводио Иван Вуковић је скоро дупло већи од следеће листе, у Бијелом Пољу смо освојили власт, у Бару такође, у Плаву је наша листа освојила апсолутну већину, у Тивту смо странка која убједљиво има највише одборника, у Даниловграду смо најјача политичка партија, у Колашину смо освојили највише гласова, на Жабљаку имамо највише одборника - наводи се у саопштењу ДПС-а.

Вјерују, додају, да је „за многе партије период од двије године био отрежњујући, и да су схватили да се на мржњи према ДПС-у не може градити политика и водити држава“.

- Изразити пад излазности грађана, може се тумачити као разочарање бирача које је наступило послије 2020. године, када су умјесто најављеног ''ослобођења'' добили нестабилност, огромна задужења, раст незапослености, пад економије, руинирање здравства.… Са друге стране ове изборе је карактерисала незапамћена злоупотреба државних ресурса, партијско запошљавање по државним предузећима, које је девастирало те системе и направило од њих губиташе - тврде из ДПС.

ДПС је, кажу, свјестан да је тренд популистичке политике који је глобални, стигао и у Црну Гору, и да обећања која су лажна и неутемељена могу да тренутно заварају.

То је, тврде, неодговоран начин вођења политике, обмана бирача, која има своју цијену и додају да никад нису, нити ће на тај начин тражити подршку гласача.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана