Ђукановић жели да буде почасни бивши предсједник, ево колико ће зарађивати

ГС
Ђукановић жели да буде почасни бивши предсједник, ево колико ће зарађивати

ПОДГОРИЦА - Мило Ђукановић, коме сутра престаје мандат предсједника Црне Горе, потврдио је да ће затражити статус почасног бившег предсједника државе.

- Завршавам мандат активног предсједника. Законом о предсједнику је предвиђена могућност да током наредних пет година уживам статус бившег предсједника. Користићу ту законску могућност - рекао је Ђукановић на опроштајаној конференцији за новинаре јуче на Цетињу, преноси Танјуг.

Он је рекао и да неће престати да се бави политиком.

Ђукановић ће у фебруару 2028. године напунити 66 година и стећи услове за одлазак у пензију, а до тада ће уживати статус почасног бившег предсједника.

То значи да ће имати право на накнаду зараде, затим канцеларију, једног савјетника и службеника за административне и техничке послове, као и право на употребу службеног аутомобила са возачем или без њега.

Такође, има право на лично обезбјеђење у складу са безбједносном процјеном коју утврђује надлежни орган, односно Агенција за националну безбедност и Управа полиције.

Ђукановић ће бити позиван на све државне свечаности у складу са правилима државног протокола.

Први почасни предсједник Црне Горе био је Филип Вујановић, коме наредне седмице истиче мандат од пет година колико  је имао право да користи то звање након престанка функције предсједника државе.

Почасни назив “бивши предсједник државе” предвиђен је Законом о предсједнику усвојеном почетком 2018. године, послије предсједничких избора на којима је побиједио Ђукановић.

Предсједник државе, према Закону о предсједнику, по престанку функције до испуњења законом прописаних услова за стицање права на пензију, има право на накнаду зараде у висини од 70 одсто плате, коју је примио у последњем мјесецу обављања функције предсједника.

То значи да ће Ђукановић као бивши предсједник имати надоканду од око 1.500 евра. Када Ђукановић оствари право на пензију, а његова пензија буде нижа од накнаде, има право на посебно мјесечно примање у износу разлике између 70 одсто зараде и пензије коју прима.

Према последњем имовинском извештају Агенције за сузбијање конфликта интереса, Ђукановићу је предсједничка плата била око 2.200 евра. Он је и званично сувласник фирме “Глобал Монтенегро” и четвртине “Универзитатса” – оснивача Универзитета “Доња Горица” (УДГ). Никада није дао сагласност за увид у банковне рачуне, објавиле су раније подгоричке Вијести.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана