Ђукановић: Заштити регион од малигног утицаја трећих страна

ГС
Foto: Агенције

ПОДГОРИЦА - Западном Балкану потребна је одлучнија заштита од малигног утицаја трећих страна, изјавио је предсједник Мило Ђукановић на састанку са члановима делегације Европског савјета за међународне односе (ЕЦФР) који бораве у студијској посјети Црној Гори и региону.

У саопштењу из Кабинета црногорског предсједника наводи се да су актуелни и некадашњи политички званичници, европски посланици и истакнуте личности друштвено-политичког живота Европе, фокусирани на међународне спољне односе држава Југоисточне Европе.

Они су, додаје се, исказали интересовање за Ðукановићево виђење стања у Црној Гори и региону, могућностима за рјешавање унутрашњих политичких криза, али и геополитичких односа и посљедица.

Ђукановић је представницима Савјета потврдио да је тема региона изузетно важна за стабилност Европе, али и даљу снагу и престижност НАТО.

Наводи се и да је Ђукановић, уз оцјену о извијесном поремећају на ширем глобалном плану, рекао да је актуелна ситуација на западном Балкану посљедица двије околности, заустављеног процеса проширења и поремећаја на релацији Исток-Запад.

Ðукановић је, додају, указао на потребу одлучнијег и јаснијег подстицаја земљама западног Балкана за интеграцију у ЕУ, и "одлучнију и промишљенију заштиту Региона од малигног утицаја трећих страна што није само интерес западног Балкана, већ и Европе".

Ђукановић је исказао забринутост да је оживљавањем ретроградних политика, посљедњих мјесеци западни Балкан више на питању стабилности, него интеграција.

"Упркос томе, изразио је спремност Црне Горе да се бори за вриједности у које вјерује, напомињући да је Црна Гора сва своја стратешка постигнућа остварила захваљујући функционалности државе, што је сада доведено у питање и што се мора рјешавати и у складу са очекивањима јавног мњења", наводи се у саопштењу.

Међу члановима делегације Савјета су и посланица у хрватском Сабору и бивша министарка спољнихх послова Хрватске Весна Пусић, координаторка програма Европског Савјета Мариа Симеонова, предсједник Међународног института за мир и бивши заступник у Европском парламенту Ханс Свобода, и директор и стални сарадник Европског пројекта Иван Вејвода.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана