Ђукановић за већу активност ЕУ и НАТО у региону Западног Балкана

Танјуг
Ђукановић за већу активност ЕУ и НАТО у региону Западног Балкана

ВАРШАВA- Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић разговарао је данас у Варшави са пољским председником Анџејем Дудом о агресији Русије на Украјину са рефлексијом безбедности на Европу.

На заједничкој конференцији за новинаре, Ђукановић је рекао да Западни Балкан не треба препуштати утицају антиевропских политика јер је то, како је оцијенио, девастација Европе, а не само Западног Балкана.

"Право које смо тражили за себе подразумевамо за све друге државе - да обновимо независност и одаберемо свој пут у будућност - европски и евроатлански.

Зато ЕУ треба да буде активнија у нашем региону, али и НАТО", рекао је Ђукановић током другог сусрета за мање од годину дана са председником Пољске. Ђукановић је рекао да "ово није само агресија на Украјину него на европске вредности и јединство".

Рефлексија те кризе на Западни Балкан су, каже, веома видљиве и штетне.

“Видимо да је Западни Балкан у лошијем стању него што је био прије неколико година. Поколебана је јавност нашег региона у погледу реалности догледне европске перспективе због с једне стране изостанка политике ЕУ а са друге стране због руске деструктивне политике”, рекао је Ђукановић.

Истакао је да подстичу ЕУ и НАТО да очувају регион Западног Балкана у сфери и у оквиру европских и евроаталнских вредности. Русија, каже, жели да приграби право одлучивања у име других држава.

“Покушала је то у име Црне Горе нарочито 2016.. и сада то траје. Европа је сада на испиту. Или ћемо зауставити агресора или ћемо након тога политички и правно казнити агресора", рекао је Ђукановић. Пољског колегу је, каже, замолио за наставак сарадње регионалних иницијатива и да Црна Гора буде земља посматрач у иницијативи три мора јер би јој то било врло драгоцјено.

Дуда је рекао да је главна тема разговора са председником Црне Горе била ситуација на међународном пољу, те да је црногорском колеги представио ситуацију о руској агресији на Украјину и како, како је рекао, ми, као суседи, гледамо на то.

"Питао сам Ђукановића како види ситуацију у свом региону, на Балкану и како гледа на проблем на Косову, Србији и сусједним земљама. Сва та важна питања за нас битна су и за Црну Гору. Демократски свет и ми као земље НАТО-а треба да поздравимо Украјину и тако избацимо агресора. Црна Гора треба подршку и помоћ како би се очувао мир на Балкану и у региону”, рекао је Дуда. Са предсједником Ђукановићем је, додаје, разговарао и о војној и енергетској безбједности.

“Русија се мора приморати да поштује међународне прописе и престане са агресивним активностима у виду монополизације енергетског тржишта. Русија данас није никакав партнер и нећемо преузимати никакве партнерске односе са Русијом”, казао је, између осталог, Дуда на конференцији за новинаре са које је видео објављен на званичној страници председника Црне Горе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана