"Ђукановић ујединио православну Црну Гору"

Танјуг
"Ђукановић ујединио православну Црну Гору"

ПОДГОРИЦА - Представници опозиционог Демократског фронта, који су против усвојеног Закона о слободи вјероисповијести, поручили су данас да су захвални предсједнику Црне Горе Милу Ђукановићу што је, како кажу, "ујединио православну Црну Гору".

На конференцији за новинаре, након инцидентне сједнице парламента на којој је пред зору усвојен тај закон, предсједник Покрета за промејене, чланице ДФ-а, Небојша Медојевић је рекао да се не може "пендрецима и марицама утјеривати нови идентитет", као и да очекује да Андрија Мандић, Милан Кнежевић и Зоговић ускоро буду пуштени из притвора.

Медојевић је оштро протестовао због, како је навео, "пребијања и малтретирања грађана и свештенства, а посебно владике Методија".

"Ми смо јуче бранили част и образ праве ЦГ и поносни смо на све што смо урадили. Без обзира на политичке разлике, однос према Митрополији је однос према темељима, прошлости и будућности. Јуче нисмо направили никакав инцидент, обећали смо да нећемо дозволити да се изгласа овај срамни закон. Јуче је била виђена озбиљна антиправославна опозиција која је кренула и ударила не само на митрополију него на идентитет и традицију", рекао је Медојевић.

Захвалан је, казао је, храбрим људима широм ЦГ који су спремни да искажу бунт против "антиправославног режима".

"На силу се у ЦГ не може успостављати нови идентитет. Наши коријени су дубоки и не може се са пендрецима и марицама утјеривати нови идентитет. Наставићемо да се боримо. Увијек имамо план. Очекујемо да ће Мандић, Кнежевић и Зоговић бити пуштени убрзо на слободу", поручио је Медојевић.

Посланик ДФ-а Славен Радуновић истакао је да могу да захвале Ђукановићу што је ујединио православну Црну Гору.

"Можемо да захвалимо Ђукановићу што је ујединио православну Црну Гору. Што се тиче планова, договорићемо се с МЦП. Пратићемо ову ситуацију, знамо како нас прислушкују, стално прате... Ђукановић је оболио, не може да схвати да постоје људи који не мисле као он. Ово је одбрана ЦГ. Дошли смо до ситуације да се Његош не изучава у школама... Ђукановић живи тако што ЦГ стално држи у неком виду рата између двије неке Црне Горе. Ми се консултујемо са свим важним српским адресама и осјећамо се дијелом српског народа, гдје год да живе", рекао је Радуновић.

И Демократска Црна Гора најоштрије је осудила насилнички начин усвајања неуставног Закона о слободи вјероисповијести. Лидер партије Алекса Бечић осудио је и, како наводи, кукавичко поступање црногорских власти у свим фазама јучерашњег дана.

"Посебно се у мору кукавичких поступања црногорске власти, гнушамо од сазнања да је примијењена сила и према свештенству и монаштву, а посебно према једном од најистакнутијих црквених великодостојника, епископу Методију", навео је Бечић.

Демократска Црна Гора, њени функционери и чланови, како поручује Бечић, су у свим претходним данима, као и увијек, били с народом Црне Горе свих вјера и нација.

"Показало се да је наша одлука да напустимо Одбор за свеобухватну реформу изборног и другог законодавства била исправна. Показало се и да је наше становиште вјерских великодостојника, да треба бојкотовати рад парламента, чувати грађански мир и међувјерски склад и не давати легитимитет оваквим безумним наумима било исправно, јер ова власт жели само да симулира демократију, а да у основи спроводи аутократију и диктатуру", поручио је Бечић.

Поновио је да су приједлози Демократа бојкот парламента, бојкот избора од цјелокупне опозиције, до измјена Закона о слободи вјеросиповијести, као и стављање тачке на међуверске и међунационалне подјеле.

"Они нека покушају да уведу једнопартизам, а ми ћемо у односу на то припремити јак и енергичан демократски одговор какав и заслужују", поручио је Бечић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана