Ђукановић: СПЦ нема никаква посебна права у Црној Гори

Танјуг
Ђукановић: СПЦ нема никаква посебна права у Црној Гори

ПОДГОРИЦА- Црна Гора није одустала од потписивања Темељног уговора са Српском православном црквом (СПЦ), који мора бити у складу са уставно-правним системом државе, изјавио је црногорски предсједник Мило Ђукановић и додао да СПЦ нема никаква посебна права у Црној Гори.

-Уговор није никакав императив СНП-а, то је интерес сваке одговорне власти укључујући и ДПС, као ранију власт. Само је императив да тај уговор мора бити у складу са уставно-правним системом Црне Горе, а не у складу са митоманским интерпретацијама историје челника СПЦ како њима припадају нека посебна права. Не припадају им никаква посебна права - рекао је Ђукановић у интервјуу за Радио Црна Гора.

Сигуран је, каже, да државе неће потписати уговоре о каквим, како је рекао, машта СПЦ.

-Са тезом да докаже да је Црна Гора српска, теократска држава којом би требало да управља СПЦ, за шта су подршку добили и избором владе у Острогу - каже Ђукановић.

Говорећи о попису становништва, црногорски предсједник је рекао да је то законска обавеза, која је, како тврди, прошле године пропуштена због нездраве атмосфере и српских медија.

-Закон о попису треба да дефинише све укључујући и тачан датум његовог одржавања. Ту прилику смо пропустили прошле године јер се пописи одржавају сваке 10 године. Та прилика се пропустила због потпуно једне нездраве атмосфере у којој су српски медији говорили о најважнијем националном интересу Србије да буде актер пописа у Црној Гори - тврди Ђукановић.

Он је рекао да Закон о попису који је усвојила одлазећа влада треба допунити јер нису садржани сви неопходни елементи.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана