Ђукановић: Приједлог закона о слободи вјероисповијести неће бити повучен

Срна
Ђукановић: Приједлог закона о слободи вјероисповијести неће бити повучен

ПОДГОРИЦА - Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић рекао је данас да тензије створене због Приједлога закона о слободи вјероисповијести не могу да угрозе стабилност Црне Горе и истакао да Влада неће повући предложени закон.

"Зашто бисмо повлачили закон на коме радимо више година", упитао је Ђукановић и додао да ДПС, чији је лидер, "није никада била затворена ни за једну иницијативу која је у смјеру побољшања законског рјешења".

Ђукановић је рекао да не зна докле могу да иду тензије које су створене у вези са овим питањем.

"Али, у сваком случају знам да не могу да оду толико далеко да угрозе оно што је кључна тековина Црне Горе, то је стабилност, коју, као што сте видјели у свим претходним покушајима угрожавања, држава Црна Гора апсолутно обезбјеђује", рекао је Ђукановић новинарима након свечане академије поводом Дана Правног факултета у Подгорици.

Ђукановић је потврдио да је са предсједником Србије Александром Вучићем разговарао о закону о слободи вјероисповијести током недавног сусрета у Тирани.

"Није било ту прилике за неку детаљнију размјену мишљења. Његово интересовање за закон сам заиста потпуно добронамјерно и пријатељски разумио, као заинтересованост човјека који води сусједну државу о дешавањима у Црној Гори", навео је Ђукановић.

Ђукановић је рекао да је Вучићу пренио шта је поента закона и шта су процедуре које тај закон покушава да нормативно утемељи.

"Нисмо водили никакву полемику. Разумио сам да он вјероватно има неких резерви и недоумица, покушао сам да му у неколико реченица приближим манипулације у медијима региона о томе. Манипулације у смислу да се недовољно вјерно интерпретира оно што су норме закона", навео је Ђукановић.

Он је додао да одређени субјекти покушавају да закон представе као неко државно насиље, а да није ријеч о томе.

"Ријеч је о акту који је врло пажљиво припремљен и који има пуну сагласност са свих европских адреса", истакао је Ђукановић.

Он је додао да се закон доноси са жељом да на савремен начин буду уређени односи између државе и цркве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана