Ђукановић поручио да неће бити партнер парламентарној већини

ГС
Foto: Архива

ПОДГОРИЦА- Црногорски предсjедник Мило Ђукановић, који је прошле седмице потписао измијењени Закон о предсједнику након што је овај акт други пут изгласан у парламенту, тврди да је ријеч о акту који озбиљно девастира и атакује на Устав и да он у томе неће бити партнер.

Ђукановић је и раније рекао да неће поступити по измијењеном Закону о предсједнику јер га сматра неуставним.
 

"Аутори тог неуставног закона су били креативни. Ако је то њихов пут, нека истрају, али мене неће имати за партнера", казао је Ђукановић, пренио је портал РТЦГ.
 

Шеф црногорске државе је на тај начин практично одговорио парламентарној већини да неће покретати консултације о избору мандатара за формирање нове владе.
 

Предсједник ДНП и један од лидера ДФ Милан Кнежевић је раније данас у емисији црногорског радија најавио да ће данас или сутра Ђукановићу упутити допис и затражи отварање консултација за давање мандата њиховом кандидату Миодрагу Лекићу да формира владу.
 

Кнежевић је рекао Лекић, према измијењеном Закону о предсједнику, може бити изабран за мандатара и без консултација са Ђукановићем.
 

До измјена Закона о предсједнику је и дошло на приједлог Демократског фронта, пошто је Ђукановић у старту игнорисао приједлог старе-нове парламентарне већине да Лекић буде мандатар нове владе.
 

Ђукановићев ДПС је потом бојкотовала сједницу парламента на којој су биране недостајуће судије Уставног суда.

Лекић је синоћ у емисији РТВ Никшић рекао да је Ђукановић "главни кочничар" рјешења институционалне и политичке кризе у Црној Гори.

Црна Гора је протеклих недјеља под великим притиском Вашингтона и Брисела да ријеши политичку и институционалну кризу прво изборном недостајућих судија Уставног суда, а потом расписивањем ванредних парламентарних избора.
 

Расписивање ванредних парламентарних избора је и један од захтјева Ђукановићеве ДПС и странака традиционалних коалиционих партнера ове странке, на протестима који се већ неко вријеме одржавају у Подгорици.
 

Уколико, како је, на примјер јуче упозорила министарка спољних послова Словеније Тања Фајон у Подгорици, нова влада буде формирана по измијењеном, за њих веома спорном Закону о предсједнику, ЕУ ће размотрити могућност заустављања процеса прикључења Црне Горе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана