Ђукановић поново тражи ријешење статуса СПЦ у Црној Гори

Танјуг
Ђукановић поново тражи ријешење статуса СПЦ у Црној Гори

ПОДГОРИЦА - Предсједник Мило Ђукановић огласио се поновним захтијевом за ријешење статуса СПЦ и додао да не вијерује да ће се сутра на Цетињу догодити најављено устоличење митрополита црногорско-приморског Јоаникија.

"Мислим да је потребно да се вратимо ономе што су реалније претпоставке и покушају да као зрели и одговорни друштвени чиниоци дођемо до ријешења статуса православне цркве у Црној Гори", рекао је Ђукановић.

Он је поновио да ово није питање интронизације митрополита СПЦ већ само један од догађаја у низу којим, како тврди, "држава Србија и СПЦ као инструмент великосрпског национализма покушава да понизи и присвоји Црну Гору".

"Према томе сваки национано одговоран појединац има логичан отпор. Рекао бих да је најлогичније да се тај отпор најстраственије испољава у Престоници и то морамо разумијети. Морамо разумијети да се то овдје не може направити на силу. Морамо разумијети да је потребно бити мудар и тај чин измјестити из тог града или одложити све, купити неко вријеме за ресетовање односа или успостављање повјерења. Није то поверење изгубљено без неке", казао је Ђукановић.

Он је додао да треба поправити лоше односе из претходних година и створити услове да, како каже, можемо обављати послове а да не угрожавамо једни друге.

Мисли да је то могуће само, каже, сада морамо разумијети да се суочавамо са нечим што значи реално оптерећење.

Мисли и да постоје ријешења, али и да је потребно, како каже, да разговарамо као равноправни партнери а не да се настави са "односом вређања, ниподаштавања, омаловажавања, непризнавања јер тада нема дијалога и нема ријешења".

Коментаришући данашња дешавања на Цетињу Ђукановић је за Телевизију Црне Горе казао да се данас у том граду догодило све што се очекивало.

"Прије свега становници Престонице а онда и један значајан број људи који су се осјетили одговорним да покажу одлучност да заштите виталне националне интересе Црне Горе су током дана прво демонстрирали одлучност а са друге и висок ниво грађанске одговорности. На Цетињу је био велики број људи али без обзира на ситне спорадичне инциденте није било ничег што је на тренутак довело у питање стабилност Црне Горе и живот и безбједност било ког појединца", навео је Ђукановић.

На питање, на који начин ће допринијети смиривању тензија Ђукановић је казао да својим боравком на Цетињу покушава да допринесе смиривању тензија. Он је додао да није ту као неко ко стаје на било коју страну.

"Ја сам предсједник свих грађана Црне Горе и својим доласком на мјесто подигнутих тензија, гдје су се ускомешале страсти, а не без разлога, покушавам да допринесем да остваримо своје циљеве на један примјерен начин", каже Ђукановић и додаје:

"Да заштитимо државу а не учинимо било који погрешан корак због којег би Црна Гора дугорочно испаштала. Нама је потребно да заштитимо нашу слободу, сувереност а на другој да сачувамо животе наших људи да допринесемо да се очува дух толеранције који ће обезбједити да ипак наставимо да живимо и да доприносимо Црној Гори са свим нашим различитостима".

Мисли, такође, да је то улога одговорне политике.

"Мислим да смо је претходних деценија управо тако водили и да данас можемо да будемо поносни на то остварење. Убијеђен сам да је савремена Црна Гора спремна да и кроз ово и сва будућа искушена изађе на такав начин", казао је.

Ђукановић је напустио Цетиње око 22 сата, гдје је вријеме провео у Градској кафани са пријатељима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана