Ђукановић поменут у документу суда у Палерму у предмету за прање новца

Срна
Ђукановић поменут у документу суда у Палерму у предмету за прање новца

ПОДГОРИЦА - Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић поменут је у документу истражног судије суда у Палерму у предмету против бившег албанског нафтног тајкуна Резарта Тачија и неколико италијанских држављана који се сумњиче за прање више од 20 милиона евра, објавила је Радио-телевизија Црне Горе.

У документу истражног судије Алфреда Монталта, који је објављен на порталу црногорске телевизије, осим црногорског предсједника, поменут је и његов брат Ацо Ђукановић, који је појединачно највећи акционар Прве банке Црне Горе.

Извјештај о истражним радњама суда у Палерму садржи транскрипт разговора Резарта Тачија и осумњиченог италијанског држављанина Данијелеа Кестагаљија у коме Тачи помиње Ђукановића у контексту интервенције да би се преко “предсједничке банке” из Црне Горе обавила међународна исплата.

У извјештају се наводи да су истражитељи утврдили, користећи отворене изворе, да су црногорски предсједник и његов брат 2006. године и касније учествовали у приватизацији некадашње Никшићке банке, која је постала Прва банка Црне Горе.

Судија Алфредо Монталто потписао је извјештај о прелиминарним истражним радњама 4. новембра ове године.

Документ суда у Палерму први је објавио албански новинар Тими Самаркиу, наводећи да се из тих докумената јасно види трансфер велике количине новца за потребе мафијашке организације “Коза ностра”.

Самаркиу је за Портал Радио-телевизије Црне Горе рекао да се Црна Гора помиње на неколико страница у извјештају, да је поменут и Ђукановић, али да је тешко дати неке детаљније коментаре у овом тренутку.

Према овом документу, Резарт Тачи је сарађивао са особама које су под истрагом полиције у Италији, а које су у јуну ради договора са њим како да се спроведу операције дошле у Албанију преко Црне Горе.

Они се сумњиче да су сарађивали за потребе мафијашке организације “Коза ностра” у вези прања 22.340.285 евра, преко Банке дело стато, затим Алфа банке у Тирани и куповине аргетинских обвезница.

Тачи је годинама био познат по пословању у нафтној индустрији и својевремено се сматрало да је најбогатији човјек у Албанији. Једно вријеме био је и власник италијанског Фудбалског клуба “Парма”.

Поводом овог судског документа из Палерма, портал Радио-телевизије Црне Горе упутио је питања Кабинету предсједника Црне Горе, али им одговор за сада није стигао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана