Ђукановић: Покушај Лаврова да добије дозволу за прелет обична политизација

Танјуг
Ђукановић: Покушај Лаврова да добије дозволу за прелет обична политизација

ИСТАНБУЛ - Црна Гора не предузима никакве русофобске политике, а ако је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров озбиљно размишљао о посјети Србији, знао је какав ће бити одговор земаља које се налазе на ваздушном путу између Москве и Србије, изјавио је предсједник Црне Горе Мило Ђукановић.

Ђукановић каже да је покушај Лаврова да добије дозволу за прелет од земаља које су чланице НАТО и које су стопроцентно усагласиле своју спољну политику са Европском унијом, „обична политизација и покушај стварања привида о некој русофобској атмосфери у данашњој Европи”.

Он је то рекао синоћ у изјави за турску агенцију Анадолија коментаришући отказивање посјете Лаврова Србији, а која је услиједила након што су Црна Гора, Северна Македонија и Бугарска затвориле ваздушни простор за авион шефа руске дипломатије.

На питање да ли због доношења одлуке о затварању ваздушног простора очекује неки чин непријатељства или освете од Русије, Ђукановић је подсјетио да је „Русија већ Црну Гору ставила на списак непријатељских земаља”.

Црногорски предсједник, који борави у посјети Истанбулу, каже да је то „доста радикалан историјски обрт“ и подсјетио да су Црна Гора и Русија прије коју годину прославиле три вијека међудржавних односа.

-Црна Гора не предузима никакве русофобске политике нити се код нас промијенило поштовање које имамо према Русији, према руском народу и према традицији наших међусобних односа. Оно што ми осуђујемо то је политика агресије - рекао је Ђукановић.
Појашњавајући рестриктивне мјере према Русији, Ђукановић је рекао да су оне у функцији одговора на агресију и у потпуности су стопроцентно усаглашене са спољном и безбједносном политиком ЕУ.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана