Ђукановић: Парламент одлучио да затвори КАП

Агенције
Ђукановић: Парламент одлучио да затвори КАП

Подгорица - Предсједник Владе Црне Горе Мило Ђукановић изјавио је синоћ да је црногорски парламент, неизгласавањем ребаланса буџета, послао поруку да је одлучио да затвори Комбинат алуминијума Подгорица, преносе агенције.

Ђукановић је истакао да КАП може опстати само ако има потписан дугорочни уговор о снабдијевању електричном енергијом.

- Тог уговора нема јер "Електропривреда Црне Горе" није спремна да потпише уговор без претходног регулисања дуга КАП-а према том предузећу. Свјесни тога, а процјењујући да је КАП важан за државу, у Влади смо предложили ребаланс, како би постао атрактиван за стране инвеститоре - рекао је Ђукановић за Радио-телевизију Црне Горе.

Он је додао да је црногорска Скупштина неизгласавањем буџета отворила и питање да ли актуелна Влада има подршку коалиционе већине формиране у парламенту, те изразио увјерење да ће Влада опстати упркос несугласици коалиционих партнера.

Ђукановић је истакао да је та одлука парламента штетна јер се губи сада 1.200, а у перспективи још 500 радних мјеста.

- Кроз жељу да се демонстрира нека нова већина у односу на Владине приједлоге, парламету се дају овлаштења која му по Уставу не припадају - рекао је Ђукановић.

Моисијев: Влада Црне Горе себе увлачи у замку

Непромишљеним радњама црногорска Влада сама себе увлачи све дубље у замку, а цијена грешака нису само вишемилионски дугови по међународним арбитражним тужбама, већ и инвестициона изолација Црне Горе, саопштио је Јуриј Моисејев, бивши извршни директор Комбината алуминијума Подгорица.

Он је у отвореном писму навео да је једини излаз цивилизована процедура стечаја КАП-а, гдје ће права свих повјерилаца бити испоштована, као и пуноправна и објективна истрага, тражење и кажњавање криваца за крађу електричне енергије.

Моисејев је рекао да су се руски партнери увијек противили стечају у КАП-у, који је, како је навео, иницирала Влада Црне Горе.

- Увијек смо били увјерени да је КАП могао постати нова тачка раста црногорске економије и доносити профит и досљедно смо се кретали према том циљу. Међутим, непромишљени и нелогични потези црногорских политичара, у комбинацији са покушајем да се избјегне одговорност и сакрије глава у пијесак, осујетили су те планове и довели до тренутне ситуације. За грешке службеника сада морају плаћати радници чије су плате смањене неколико пута - рекао је Моисејев.

Он је подсјетио да је прије годину и по дана Влади предложен план активности који би омогућио да се избјегне активирање државних гаранција од око 120 милиона евра.

- Наш план се састојао у смањењу дужничког оптерећења КАП-а путем конверзије дугова у акционарски капитал фабрике и продужетку уговора за испоруку електричне енергије - истакао је Моисејев, наводећи да план није усвојен јер Влада и опозиција нису могли да се договоре.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана