Ђукановић оштро одговорио Куртију: "Демаркација је завршена 2015."

Б92
Foto: vidovdan.org

Црногорски предсједник Мило Ђукановић одговорио је данас премијеру привремених приштинских институција Аљбину Куртију да је демаркација завршена још 2015.

Ђукановић је додао и да сада, како је наведено, "две државе морају да иду даље за бољи живот грађана".

"За почетак Црна Гора је држава чланица НАТО. Демаркација између Црне Горе и Косова је финализована 2015. Споразум су потврдиле обе владе 2015. и ступио је на снагу 2018.  Председник Косова Хашим Тачи и црногорски председник Филип Вујановић су потписали заједничку изјаву у фебруару 2018. којом су позвали Скупштину Косова да ратификује овај споразум", речено је подгоричким Вијестима из Ђукановићевог кабинета.

"Као две државе ми морамо да идемо даље за бољи живот наших грађана"

Подсјећа се да је косовски парламент ратификовао споразум о демаркацији мјесец дана касније.

"Као две државе ми морамо да идемо даље за бољи живот наших грађана", рекли су у одговору на питање како тумаче изјаве Куртија о демаркацији са Црном Гором.

Курти је у понедјељак изјавио да ће питање разграничења рјешавати са новом црногорском владом и тако "исправити грешку" коју су учиниле претходне косовске владе које су, како је рекао, Црној Гори "поклониле 8.200 хектара земље".

Претходно је реаговао и одлазећи премијер Здравко Кривокапић који је изјаву Куртија назвао недопустивом провокацијом и опасном аспиразијом нарушавања територијалног интегритета Црне Горе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана