Ђукановић оптужио СПЦ да жели да управља државом

Срна
Ђукановић оптужио СПЦ да жели да управља државом

ПОДГОРИЦА – Закон о слободи вјероисповијести у Црној Гори представљао је иницијалну капислу за сукоб на релацији Српска православна црква (СПЦ) - држава Црна Гора, који се прилично острастио, оцијенио је предсједник Мило Ђукановић.

Ђукановић је рекао да је намјера била да буде усвојен закон којим ће бити замијењен закон из времена СФРЈ и унапријеђена вјерска права и слободе, сагласно рјешењима савремене европске цивилизације.

- Отварајући тај закон дошли смо до питања имовине. Интенција коју је показала Црна Гора да, дио имовине којом се служи Српска православна црква, онај дио који је финансиран из јавних извора, то буде државна имовина - навео је Ђукановић у интервјуу за ХРТ.

Он је рекао да се СПЦ противи том рјешењу и да је покренула протесте са идејом да треба да брани светиње од Црне Горе, који и даље трају.

- Ријеч је о једној непримјереној политизацији вјерског питања. Закон је послужио као повод, али се протоком времена показало, за нас, недвосмислено да је СПЦ инструмент у рукама великосрпског национализма - сматра Ђукановић.

Према његовим ријечима, СПЦ је, у међувремену, успјела да промовише све шта су њени коначни циљеви.

Ђукановић је рекао да то није само да се тај закон укине, већ се у међувремену чуло да би Црна Гора, умјесто епитета грађанске, морала носити епитет српске државе, те друго, да је црногорску државу стварала СПЦ.

- Што значи да овдје постоји претензија да СПЦ управља овом државом, да нас врати на позиције теократске државе из средњег вијека - додао је Ђукановић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана