Ђукановић очекује формирање мањинске владе

Tanjug
Foto: агенције

БРИСЕЛ/ПОДГОРИЦА - Црногорски предсједник Мило Ђукановић изјавио је данас у Бриселу да је током сусрета са предсједником Европског савјета Шарл Мишелом изразио очекивања да би Црна Гора у врло догледно вријеме могла добити нову владу, која ће бити промотер политике ЕУ интеграција.

Ђукановић је новинарима у Бриселу казао да му у овом тренутку и даље најреалније дјелује да ће се постићи нужни консензус око идеје мањинске владе.

Ђукановић је, како преноси портал РТЦГ, казао да очекује финалне информације о исходу преговора у вези формирања мањинске владе.

"Дакле, да ли ће то бити мањинска влада са мандатом од око годину или нека друга која би можда могла потрајати и дуже, па и до краја мандата овог парламента, видјећемо из садржаја разговора који се управо воде. У овом тренутку ми и даље најреалније дјелује да ће се постићи нужни консензус око идеје мањинске владе", рекао је Ђукановић.

Важно је, наводи, да се дође до рјешења око којег је могућ консензус, да би се што брже консолидовала извршна власт и створили услови да се земља фокусира на политичке приоритете, од којих је први управо деблокада преговарачког процеса са ЕУ.

"Очекујем финалне информације о садржини досадашњих разговора међу потенцијалним актерима мањинске владе, да бих онда могао ступити на сцену и организовати преговоре са свим парламентарним странкама да тестирамо то, али и друга рјешења која би водила Црну Гору путем изласка из институционалне кризе", рекао је Ђукановић.

У случају да не буде сагласности око мањинске владе, истиче да постоје друге опције.

"За мене је увијек прво питање организовање пријевремених парламентарних избора, а ако ни то не буде рјешење, онда се улази у сценарио формирања неке прелазне, техничке владе која би значила да све парламентарне партије имају представнике у тој влади. Та влада имала би само један задатак, да ажурира изборно законодавство, усагласи га са препорукама ОЕБС, ОДИР и Савјета Европе и да у најкраћем времену дођемо до парламентарних избора", навео је.

Нова влада, рекао је Ђукановић, значи да ће то бити политика континуитета са стратешким курсом којим се Црна Гора креће претходних 25 година.

"Чак ни овај претходни експеримент једногодишњи, или нешто дуже од тога са владом која је недавно изгубила повјерење у парламенту, није могао да доведе у питању такву стратешку орјентацију Црне Горе, а о томе најбоље свједочи и подршка јавности која је и према посљедњем истраживању око 75 одсто оних грађана који Црну Гору у блиској будућности виде као чланицу ЕУ", рекао је, између осталог, Ђукановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана