Ђукановић о Абазовићу: "Издајник, једино што у њему вриједи је то што је Албанац"

ГС
Foto: Илустрација

ПОДГОРИЦА - Мило Ђукановић реаговао је на ауторски текст премијера Дритана Абазовића поводом годину дана од потписивања Темљеног уговора са СПЦ.

Он тврди да је то "највећа издаја Црне Горе након 1918. године.

За поруку Абазовића у којој, премијер техничке Владе Црне Горе, између осталог, истиче да му је част што је потписао Темељни уговор са СПЦ, Ђукановић каже да је то "хвалоспјев" којим је Абазовић потврдио своју особину "беспризорног манипулатора".

"Рачунајући ваљда на плиткоумност и кратко памћење Црногораца, премијер нам сугерише да је одрицање од сакралног блага и културно-историјског идентитета Црногораца политички подвиг којег треба прославити. За толико безобразлука није довољно бити само велеиздајник и патолошки лажов, треба бити и без трунке морала. Вређајући здрав разум Црногораца надробио је у образложењу тог свог недела све што једном шарлатану може пасти на памет", написао је Ђукановић.

Сам тај чин за Ђукановића има дугу предисторију сложености црногорско-српских односа.

"Али, да не мешамо озбиљне теме наших историјских неспоразума са политичким деловањем једног лакосенастог, властохлепног, издајничког маргиналца… Који је себи дао за право да у циљу допадљивости неким иностраним менторима понавља епохалну политичку глупост како су тобоже балкански национализми инспирисани корупцијом. Па испада да је више од 8.000 људи у Сребреници убијено из коруптивних побуда. Тако суди памет и морал случајног премијера Црне Горе", пише Ђукановић.

Ђукановић, који је након тродеценијске владавине изгубио председничке изборе пролетос у Црној Гори, тврди да је Црна Гора и у ратовима 90-их и у бомбардовању СРЈ ‘99. потврдила своју отвореност, хуманост, пожртвованост, солидарност.

"Да то није био случајан узлет потврдила је политички и 2022. године дајући најважнију политичку позицију у држави припаднику мањинског народа, који је на изборима завредео неколико процената подршке. Можда би неко могао покушати да релативизује тај велики искорак савремене Црне Горе у афирмацији мултиетничке демократије тврдњом да је то било изнуђено ослобађањем од дотадашње апостолске Владе која је све радила да грађанску и секуларну Црну Гору преобрати у српску и теократску државу под управом СПЦ. Али и то би била манипулација Абазовићевог типа по рецепту власника Вијести, његових креатора, да се направи што мутнија мочвара у којој се све што вреди обесмишљава и релативизује", навео је Ђукановић.

Он каже да нико не може да оспори да је Црна Гора давањем премијерске функције представнику мањинског народа без изборног поверења направила корак од седам миља, што је незамисливо не само у региону, него и у ширем окружењу, у демонстрацији искрене припадности политичком моделу мултиетничке демократије.

Ђукановић, који је био на челу државе и ДПС-а када је та странка подржала мањинску владу на челу са премијером Абазовићем, каже да је он себи дао за право да закулисно иза леђа стручне, научне и доброг дијела политички релевантне јавности, преко колјена пресјеца историјске, вишевјековне контроверзе црногорско-српских односа.

"Тако што ће се тим потписом одрећи културно-историјског и националног идентитета Црногораца, а тиме и реалног основа за постојање независне државе Црне Горе. Излазећи у сусрет идеолозима и политичким протагонистима великосрпске идеје о Црногорцима као цвету српства и Црној Гори као 'српској Спарти'. Поништавјући тиме херојску тековину одбрањеног права на слободу и независност наших предака, од Петровића, преко комитског покрета, 13. јулских устаника и партизана до политичке генерације Јовановића, Милатовића, Ђурановица, Жарковића, Брајовића, Орландића... који су се у времену социјалистичке Југославије промишљено и храбро супросдсвљали асимилаторским настојањима из суседства", навео је Ђукановић, чији ДПС је по потписивању Темељног уговора срушио Абазовићеву владу, која је и данас, годину дана после формирања, на власти у техничком мандату.

"Наш несрећни премијер би све то да поништи и да затре и сећања на та историјска достигнућа. Не водећи рачуна о чињеници да то њему не припада. Ни по којем основу. Сетимо се само колико смо пута од представника бошњачког и албанског народа у Парламенту чули да не желе да пресуђују у црногорско-српским политичким неспоразумима који имају дубоке историјске корене. Иако је грађанска Црна Гора државни дом свих нас заједно, овај резон поштених и одговорних људи заслуживао је и заслужује апсолутно поштовање. Али не и Абазовића. Многи људи знају како сам се енергично супротстављао свима који су замерали што смо дали подршку једном Албанцу да дође на чело Владе", каже Ђукановић и додаје:

"Говорио сам и опет понављам: једино што у њему вреди је то што је Албанац. Колико и слједбеник аутентичне укорењене традиције Албанаца у Црној Гори, то је друго питање".

Ђукановић сматра да Абазовићу свакако не припада право да рјешава тако значајне проблеме ни по основу нископроцентног изборног легитимитета, а још мање да, како наводи, "ту велеиздају прославља као подвиг и да се руга са здравим разумом и достојанством Црногораца". Сматра да је Абазовић могао да сачека још 20-ак дана па да слави, како каже, незапамћени једногодишњи рекорд вршења власти након изгубљеног поверења у Парламенту, преноси Б92.

"Изгубљеног управо због тог историјског недела којим се хвали. Верујем да није далеко дан кад ће Абазовић за велеиздају сносити одговорност, не само политички. Чега се паметан стиди, Абазовић се очигледно тиме поноси. Не види да је политички осрамоћен за сва времена", навео је Ђукановић у реаговању на текст Абазовића поводом годину дана од потписивања Темељног уговора са СПЦ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана