Ђукановић: Не можемо се погађати да ли ће бити ЕУ или "српски свет"

Танјуг
Ђукановић: Не можемо се погађати да ли ће бити ЕУ или "српски свет"

ПОДГОРИЦА - Одлазећи црногорски предсjедник Мило Ђукановић и сада већ бивши лидер ДПС, изјавио је данас да је одлуку о промjенама на врху странке донiо да би могли да помогну да Црна Гора достигне остварења којима тежи, јер, како је навео, "не можемо се погађати да ли ће бити ЕУ или српски свет".

"Моју одлуку да се повучем је прихватио ГО, који је прихватио и да се за предсједника изабере Данијел Живковић. ДПС јс изњедрио нову генерацију људи, који ће бити окосница неке будуће владе. Један од најмаркатнијих људи те генерације је Живковић, и убијеђен сам да смо направили добар потез, који ће бити импулс рехабилитацији повјерења", рекао је Ђукановић у првом обраћању јавности након што је Главни одбор ДПС прихватио његову оставку на лидерску позицију у странци.

Рекао је да је на сједници дуго разговарано о резултатима предсједничких избора, да је констатовано да није освојен мали број гласова, али да је основна оцијена да, како је казао, "нисмо задовољни резултатом и да су наши планови били више постављени".

Поручио је да ДПС не посустаје у свом оптимизму који је, како је оценио, "врло реалан и утемељен".

Хвалећи своју и политику странке, Ђукановић је поново критиковао власт која је његову ДПС послије три деценије власти послала у опозицију, али није пропустио прилико да понови да, како је навео, "Црна Гора срља путевима великосрпског национализма".

Сматра да на црногорској политичкој сцени нема озбиљне алтернативе ономе што је показао ДПС, али да уважавају мишљење грађана.

"Повукли смо нови потез тако што сам ја одлучио да се повучем с дужности предсједника након 25.петогодишњег управљања партијом, на које сам поносан.

Није то моја успјешност, него успјешност те политике коју сам персонификовао", навео је Ђукановић и најавио да остаје у "фронту борбе".

Рекао је да је рок за унутарстраначке изборе три месеца од парламентарних избора, дакле - 11. септембар. Новоизабрани лидер Демократске партије социјалиста Данијел Живковић, поручио је да његово именовање на чело те партије представља велику одговорност за њега, који је до сада био шеф клуба посланика.

Како је пренио Медиа биро, Живковић је рекао да преузети одговорност у овом сложеном тренутку није једноставно.

"Али преузимањем тих одговорности, вјерујем да ће резултирати тиме да ДПС преузме вршење друштвено-политичке одговорности. Парламентарни избори су заказани за 11. јун и ми треба да задржимо политичку релевантност, и бићемо партија која ће освојити највећи број гласова", истакао је Живковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана