Ђукановић Србију упоредио са нацистичком Њемачком и изнио низ оптужби на рачун Вучића, СПЦ и Русије

Танјуг
Ђукановић Србију упоредио са нацистичком Њемачком и изнио низ оптужби на рачун Вучића, СПЦ и Русије

ЗАГРЕБ – Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић, који је означен као организатор демонстрација на Цетињу против устоличења митрополита Јоаникија, тврди да су у Црној Гори „озбиљно нападнути грађански и секуларни карактер ове државе и њена европска перспектива“ и за то поново оптужује Србију и Алексндра Вучића, Српску православну цркву и Русију, а разлог је по њему једноставан – како тврди „без Црне Горе у српском свијету пројекат велике Србије заувијек је мртав“.

-Постараћемо се да тако у буде  каже Ђукановић у интервјуу за загребачки „Јутарњи лист“ уочи најављене посјете Хрватској, првој земљи коју посјећује после прошлонедјељних насилних демонстрација чији је циљ био спречавање вјерског догађаја, односно устоличења митрополита СПЦ у Цетињском манастиру, вјековном сједишту Митрополије црногорско приморске.

Ђукановић то види као очекивано проблематизовање црногорског националног идентитета и каже да, ако „нема Црногораца, нема ни потребе за независном Црном Гором“

-А, као што знате, по тој безумној теорији муслимани су измишљени народ. А Албанци ће се ваљда већ некако снаћи у прерасподјелама међу увећаним, етнички и верски хомогеним државама - навео је Ђукановић.

На питање да ли се чуо ових дана са Вучићем и какво је његово мишљење о понашњу предсједника Србије, с обзиром на то да се говори да имају добре односе, Ђукановић је рекао да није и упитаи „зашто бих се чуо с њим“.

- Имали смо у једном периоду конструктивне односе, и то је било у интересу и Србије и Црне Горе. Наравно, не узимам за озбиљно његове неискрене поруке да признаје независност Црне Горе и да жели братске и пријатељске односе, док његови министри отворено говоре зашто је ''српски свет'' тј. ''велика Србија'' нужност српског народа у регији чији је самозвани заштитник држава Србија“ – рекао је Ђукановић.

О озбиљности Вучићевих изјава, каже Ђукановић, најбоље свједочи тврдња да је Црна Гора покоравала Србију последњих 30 година и како у томе неће успјети.

-То је исто као да је Хитлер 1939. изјавио да неће допустити да Чехословачка покори Њемачку. А тек тврдња да скривено желимо да обновимо Црногорску правослану цркву - навео је Ђукановић, који се лично ангажовао за успостављање неканонске ЦПЦ на тлу Црне Горе и протиеривање и одузимање имовине Митрополији црногорско-приморској СПЦ.

Вучића је оптужио да је спреман на дестабилизацију цијелог региона, ако му то, како каже, дозволе Европа и Америка и „ако и даље бројни лобисти, које плаћа, буду утицали колико и досад на политику најважнијих западних центара“.
За владу своје земље је рекао да је „несретна“ и да је „заправо обична играчка у рукама београдских државних, црквених и парадржавних структура, као што су опет они то исто у рукама Москве“.

Владу Здравка Кривокапића је оптужио да је, како тврди, била спремна да пролије крв тај дан на Цетињу „само да би за то оптужили црногорске патриоте, и у крајњем мене, за њихова непочинства“.

-Цетињска догађања протеклих дана показала су сву слабост, дилетантизам и осионост актуалне власти. Сигуран сам да је то почетак њиховог стрмоглавог пада - каже Ђукановић, који за премијера каже да „ништа друго и не ради него служи, саслужује, кади и прекађује с поповима кад му они то допусте“.

Упитан зашто се инсистирало на устоличењу митрополита на Цетињу Ђукановић тврди да је то била „офанзива“ којом је командовала влада, а да је СПЦ, коју назива „црквом Србије“ била сервис и „инструмент реализације пројекта ''велике Србије'', што је, тврди, „службена државна политика Београда.

-А Србија је политичко-сигурносна и информативна база за реализацију руских геополитичких интереса на Балкану. Добро је да им памет није врлина, па нису издржали да се не похвале својом улогом у тој дозлабога глупој операцији на Цетињу - навео је Ђукановић.

Тврди и да су се Вучић и Марија Захарова, портпаролка руског Министарства иностраних послова „утркивали у саморекламирању из увијек истог разлога, да Црну Гору по било коју цијену, укључујући и рат, ставе под своју контролу“.  

- Србија зато што мисли да је вријеме за нови покушај прекрајања граница на Балкану, а Русија да би послала поруку НАТО-у, ЕУ и државама у региону. У томе неће успјети, напротив, пресудили су клеронационалистичкој српској митрополији на Цетињу. Духовити Цетињани су одмах за Јоаникија рекли да је он, иако као издајник други у нашој историји са тим именом, први ''достављени митрополит“. А влада је ту само била у улози услужне компаније ''Глово''. Није само достављени, него и крвави митрополит. У тој нечасној работи је и Порфирије, први човек Цркве Србије, обиљежен тим жигом, што никад неће моћи да спере, док се не изини Црној Гори и Црногорцима - навео је Ђукановић.

Он је признао да све што се догађало у вези са устоличењем митропоита Јоаникија на Цетињу није црквено него државно политичко питање.

-Зато Црква Србије није субјект него инструмент. А влада Црне Горе није државни орган него администрација једне квазивјерске заједнице. Зато је ово српско-руски пројекат. Ми управо проживљавамо најагресивнији напад великосрпског национализма на црногорску државу и црногорски идентитет у нашој новијој историји - пожалио се Ђукановић хрватском дневном листу, уз тврдњу да „овако није било ни у вријеме Слободана Милошевића“.

-Таквом политиком Србија је продубила непријатељство с Хрватима, Бошњацима, Албанцима. На ред су дошли Црногорци - закључио јеЂукановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана