Ђукановић: Инцидент који ће проћи, а ја кажем – греоте

Агенције
Ђукановић: Инцидент који ће проћи, а ја кажем – греоте

ПОДГОРИЦА – Иако га дуго није било у јавном животу, бивши црногорски предсједник појавио се данас у јавности и није пропустио прилику да говори како је земљу напао "великонационализам". Црна Гора траје упркос свим алама које су кидисале на њу, јер има добре темеље који су изграђени у периоду дјеловања Видоја Жарковића, изјавио је бивши црногорски предсједник Мило Ђукановић.

Ђукановић, који се повукао из јавног живота након пораза на предсједничким изборима, данас се појавио на скупу организираном у част Жарковића, високог функционера из времена комунизма, а током политичке каријере био је премијер, предсједник скупштине, као и члан Предсједништва ЦК.

– То је био темељ на којем је било могуће даље развијати Црну Гору, без обзира на то што се налазимо у вртлогу десничарских насртаја и јефтиног популизма који је запљуснуо Црну Гору, сматра Ђукановић.

Ђукановић није штедио ријечи хвале за комунистичко руководство Црне Горе, наводећи да је то једна од најуспјешнијих политичких генерација у историји земље.

– Тих 45 година су вријеме фасцинантне изградње Црне Горе у сваком погледу. Политички земљотрес који је након тога уследио поништио је све што је та генерација стварала, сматра Ђукановић.

Како каже, у новијој историји се "препотенцирају" заслуге власти, што је, оцијењује, тешко упоредити с периодом "социјалистичке изградње".

– Да не говоримо о овој новокомпонованој политичкој историји, гдје се за 100 дана власти говори о историјским постигнућима. Ја на то само кажем – гроте, каже Ђукановић.

Говорећи о актуелној власти, наводи да су падови саставни дио живота и да вјерује да је скуп више околности довео до тога да његова странка изгуби власт 2020.

– Али, оставимо то као инцидент који ће проћи. Црна Гора има добре антифашистичке, грађанске темеље, показује отпорност да се одупре помахниталом великонационализму и површности западне политике коју је генерисао монопол једне суперсиле након хладног рата. Црна Гора опстаје у том вртлогу и смоћи ће снаге да из тог вртлога изађе и настави добрим путем који је трасиран послије 2. свјетског рата, закључио је Ђукановић.

Ђукановић истиче да би независност 2006. године било теже остварити да није било ауторитета и људи из свих времена и власти који су, како наводи, знали вјечиту опасност великосрпског национализма и који су, додаје, несебично себе дали у потребу обнове црногорске независности, као јединог гаранта нашег идентитета и просперитета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана