Ђукановић: Црна Гора близу циља да добије стабилну владу

Танјуг
Foto: Агенције

БРДО КОД КРАЊА- Црна Гора је близу циља да, кроз демократске процедуре, укључујући и парламентарне изборе, дође до стабилне политичке владе која ће наставити да води државу путем европског развоја, изјавио је данас на Брду код Крања црногорски предсједник Мило Ђукановић.

Он је, након састанка лидера Брдо-Бриони Процеса, казао да је на самиту поменуо да Црна Гора посљедње двије године пролази једну интересантну фазу демократског развоја.

Ђукановић је додао да је то можда из угла сусједа, региона и Европске уније (ЕУ) могло изгледати и проблематично, али да је Црна Гора и у том период показала чврсту опредељеност за даљи наставак европског пута и издржала сва искушења кроз која је пролазила.

„Црна Гора је данас ближе него било када током те две године свом циљу, а то је да кроз демократске процедуре, укључујући и парламентарне изборе, дође до стабилне политичке владе која ће наставити да земљу води путем европског развоја“, истакао је Ђукановић.

Како је навео, Црна Гора је у читавом периоду од 2006. године била важан промотер европских вриједности у региону.

„И убијеђен сам да ће тако бити и убудуће, и да ће Црна Гора наставити са интензивном сарадњом унутар региона, верујући да ће та регионална сарадња свима нама помоћи да што прије достигнемо свој европски циљ“, рекао је Ђукановић.

Он је казао да је, уобичајено, главна тема Самита била европска перспектива региона Западног Балкана.

„И овогодишњи самит је потврдио да су Словенија и Хрватска недвосмислена подршка европском путу развоја свих земаља региона, и да су пријатељи и суседи који ће унутар ЕУ наставити да заговарају извесност догледне перспективе чланства за државе региона“, навео је Ђукановић.

Како је рекао, томе свједоче и усвојени закључци са данашње расправе, гдје се посебно потенцира важност убрзавања процедуре преговора са свим земљама региона које су у различитим фазама процеса придруживања ЕУ.

Он је казао да се посебно истиче важност доделе статуса кандидата Босни и Херцеговини, на трагу оног што је већ урађено за Украјину, а да се додатно потенцира важност обезбијеђивања безвизног режима односа између свих земаља у региону и ЕУ.

„Треба подсјетити да је Косово још једина земља нашег региона која нема повољност тог олакшаног путовања за своје грађане унутар ЕУ“, додао је Ђукановић.

Он је навео да је укупан разговор био веома одговоран, и да су у максималној мјери избјегавана конфликтна питања која имају билатерални карактер, или која су можда чак и конфликтна питања појединих земаља као унутрашња питања.

„До изражаја је дошло заједничко опредељење да је европски пут најбољи избор за све земље нашег региона и да треба наставити са интензивним контактом са ЕУ и земљама чланицама како би се тај пут што је више могуће отворио и како би се створили услови за убрзање тог процеса“, навео је Ђукановић, пренијели су подгорички медији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана