Ђукановић: Бићу на Цетињу ако не промјене мјесто устолицења

Танјуг
Ђукановић: Бићу на Цетињу ако не промјене мјесто устолицења

ЦЕТИЊЕ - Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић најавио је да ће, ако не буде уважан његов апел и ако устоличење митрополита црногорско-приморског Јоаникија ипак буде на Цетињу - 5. септембра бити у престоници, преноси РТЦГ.

Ђукановић је рекао да тај апел упућује са осјећајем изузетне одговорности за очувањем мира и стабилности.

“Као што знате, ја сам и данас на Цетињу са намјером да допринесем афирмацији наше спољне политике и међународног рејтинга. Надам се да нећу бити у ситуацији, а мораћу да будем уколико се апел не уважи, да 5. септембра и сам будем присутан на Цетињу гдје је већинска Црна Гора и гдје се брани част и достојанство наше државе”, рекао је Ђукановић, преноси РТЦГ.

Предсједник Црне Горе сматра да је устоличењу митрополита Јоаникија на Цетињу дат, како је рекао, непримјерено велики значај у држави која је мултиверска, секуларна и европска.

Ђукановић је поручио да се нада да ће његов апел да устоличење Јоаникија буде одржано ван Цетиња “чути и уважити они који треба да га уваже”.

Предсједник Црне Горе тврди да се у дужем временском периоду “из Србије, београдске Патријаршије могло чути много непримјерених ријечи на рачун Црне Горе и Црногораца” и оцијењује да оне нису могле бити доживљене другачије него као вријеђање.

“Те околности су допринијеле да ово питање добије много више политички карактер него што му припада и постане безбједносно значајно”, рекао је Ђукановић.

Он оцијењује да је немогуће такве послове и активности обавити на силу, посебно не на Цетињу и додао да то морају да разумију сви - нови митрополит, београдска Патријаршија и државни ауторитети у Србији и Црној Гори.

Ђукановић сматра да није паметно инсистирати на устоличењу митрополита у Цетињу и Цетињском манастиру, већ да је паметно измјестити догађај са Цетиња и обавити га у неком од других храмова.

Митрополија-црногорско приморска саопштила је јуче да ће се устоличење Јоаникија обавити под сводовима Цетињског манастира, али без раније планираног свенародног сабора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана