Ђоном на шефа

Агенције
Ђоном на шефа

Љубљана - Словеначки министар иностараних послова Карл Ерјавец изјавио је да формирање техничке Владе није излаз из политичке кризе у Словенији, која је настала након захтјева да премијер Јанез Јанша и Зоран Јанковић, предсједник највеће опозиционе странке и љубљански градоначелник, дају оставку због налаза антикорупцијске комисије, преносе агенције.

Говорећи у име Демократске странке пензионера (ДЕСУС), чији је предсједник, Ерјавец је за словеначку телевизију рекао да његова странка подржава захтјеве да и Јанша и Јанковић дају оставке. ДЕСУС ће о својим потезима у вези с кризом одлучивати у понедјељак.

- Будући да Јанша и Јанковић, који имају више од половине посланика у садашњем сазиву парламента, одбијају да поднесу оставке и сматрају да постоји могућност да криза буде ријешена формирање техничке Владе, у чему их подржавају њихове странке, техничка Влада није реална опција. Зато одржавање пријевремених избора може да постане једини начин за излазак из ове политичке агоније - рекао је Ерјавец.

Грегор Вирант, предсједник једне од пет странака у владајућој коалицији, која разматра оснивање техничке Владе без Јанеза Јанше као премијера, за данас најављује одлуку о сљедећим потезима. 

Јанша је захтјеве за оставку назвао хистеријом која ће се брзо смирити и додао да би пријевремени избори довели до рушења кредитног рејтинга Словеније, чије би посљедице осјетили грађани, кроз пад стандарда.

Захтјеви су усљедили пошто је антикорупцијска комисија извијестила о непријављеном имовинском стању премијера Јанше и градоначелника Јанковића.

Јанковић замрзава партијску функцију

Градоначелник Љубљане Зоран Јанковић одлучио је данас да замрзне свој статус предсједника опозиционе странке Позитивна Словенија (ПС) све док не буде скинута љага са његовог имена због оптужби за корупцију.

- Тражим од вас да замрзнете мој статус као предсједника ПС и да вршилац дужности предсједника буде именован - рекао је Јанковић на конгресу ПС у Љубљани, на коме је разговарано о програму те партије.

Јанковић је казао да не намјерава да се кандидује за премијера, нити да води евенутуалне коалиционе разговоре уколико дође до распада садашње владајуће коалиције десног центра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана