Ђикић: Хрватска још није достигла врхунац епидемије

Срна
Ђикић: Хрватска још није достигла врхунац епидемије

ЗАГРЕБ - Хрватски научник са Гете института у Франкфурту Иван Ђикић сматра да Хрватска још није достигла врхунац епидемије вируса корона и да он тек предстоји.

Према његовим речима, сви подаци указују да је Хрватска вјероватно још увек на узлазном дијелу већег таласа памдемије јесен-зима.

Указује да управо због тога треба бити врло пажљив и добро се припремити технологијама, мјерама, здравственим системом и правилним комуницирањем на дуготрајнију борбу с овим вирусом.

О томе је, указује, врло аргументирано говорила нјемачка канцеларка Ангела Меркел у свом обраћању.

Додао је и да Хрватска нема контролу над овом панедмијом јер се вирус “шири пуно брже него што говоре подаци тестирања.

Иако, каже, много земаља већ креће у делимични или потпуни “локдаун”, Хрватска им се још није прикључила, а Ðикић се са тим не слаже.

Као послједицу избјегавања закључавања, Ðикић види у великом броју умрлих, који је 10 пута виши у односу на пролетос.

Умјесто да, како каже, Влада Хрватске објави јасно да је то њена званична стратегија и да се преузму ризици, власт увјерава грађане да то није истина и да су до сада предузете мјере добре, као и да смањују ширење заразе.

Бројеви то, међутим, демантују, каже Ђикић за хрватски Јавни сервис.

Тврди да се медијске изјаве и подаци прилагођавају политици што је управо супротно ономе што је рађено пролетос.

Тада ће Хрватска, истиче, била успјешна јер је пратила науку и тачне податке.

Ðикић и даље инсистра да је увођење нових рестриктивнијих мјера у Хрватској неопходно. Додаје да то не значи нужно да треба увести мјеру закључавања, јер, како каже, ту су још многе мјере које се могу увести.

Он говори о више од 20-так мјера које би могле бити уведене прије закључавања међу којима су, додаје затварање клубова, кафића и барова.

Сматра да правилним мјерама могу да се ограниче штете у привреди, јер, како истиче, највећа опасност за привреду је неконтролисано ширење вируса и улазак у фабрике, фирме.

“Такав губитак контроле над овим вирусом ће последично довести до већих економских губитака него добро планирани рестриктивни план с поштедним деловањем на економију”, каже Ђикић за ХРТ.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана