Дjевојчице из регије се такмиче која ће бити вулгарнија на Фејсбуку

Б92
Дjевојчице из регије се такмиче која ће бити вулгарнија на Фејсбуку

На Фејсбуку, потпуно јавно и без цензуре, постоје две групе које отворено промовишу и позивају на инцест, педофилију и друге гнусне одлике сексуалног понашања.

Хрватска новинарка неколико дана се дописивала са члановима тих група.

Дијете вам је у соби на сигурном. Није сигурно уколико не контролишете са ким се дописује на друштвеним мрежама. Новинарка Хрватског портала Индекс Влатка Херцигоња врло лако се под лажним профилом убацила у двије групе на Фејсбуку чији чланови размјењују најгнусније поруке и фотографије са малољетницима. Како каже, и међу самим члановима има много младих дјевојака, практично девојчица.

"Кад је Србија у питању, не могу се отети утиску да их је више из већих градова, односно да је ријеч о урбанијим срединама, конкретно из Београда је младих дјевојака јако пуно, опет кажем, не могу се отети утиску да се такмиче која ће бити провокативнија, вулгарнија, и то су напросто дјеца коју треба заштитити", каже Влатка Херцигоња.

Групе су намијењене корисницима у региону, и укупно имају око 2000 чланова. Приступ је крајње једноставан, практично са два клика мишем, већ сте постали члан. Влатка Херцигоња каже да су неке поруке и фотографије толико шокантне да не жели ни да прича о њима.

"Администратори тих група били су из цијеле регије, једна жена из околине Сиска, двије млађе жене из Београда, јако је битно напоменути да се они стално мијењају. То указује на чињеницу да су они увезани и да се једноставно пребацују из једне групе у другу", додаје она.

Ове двије групе одмах су угашене, али како кажу стручњаци из ИТ сектора, само су се примирили због медијске пажње и питање је тренутка када ће се поново активирати. Нашој полицији нико није ништа пријавио, али су без обзира на то покренуте предистражне радње.

"Тужилаштво и полиција, односно наше одјељење за Високотехнолошки криминал су почели одређене предистражне радње, хоћемо да дођемо до краја да видимо шта можемо да предузмемо, које санкције кривичне можемо да предузмемо, и да на крају крајева, заштитимо нашу децу од сваке врсте опасности", наводи српски министар полиције небојша Стефановић.

Полиција и тужилаштво реагују тек када дође до извршења кривичног дјела из домена злостављања дјеце. Прва и најбитнија заштита да до тога не би дошло су ипак родитељи, који морају да воде рачуна о томе са ким и на који начин дјеца комуницирају путем друштвених мрежа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана