Ђеновић: На Темељном уговору ће се још радити

Танјуг
Ђеновић: На Темељном уговору ће се још радити

БЕОГРАД - Нико изван Патријаршије СПЦ не зна колика је разлика између двије верзије Темељног уговора осим што знамо да је потпредсједник црногорске владе Дритан Абазовић рекао да је из уговора избачено све што не одговара Црној Гори, каже вјерски аналитичар Драшко Ђеновић.

У изјави за Тањуг Ђеновић каже да је тешко рећи шта је у тексту Темељног уговора, који је премијер Црне Горе Здравко Кривокапић послао патријарху СПЦ Порфирију, тачно избачено у односу на текст, који су по наводима из патријаршије, обје стране заједнички утврдиле, усагласиле и договориле да потпишу 27. маја у Патријаршији у Београду.

Он примјећује да тај измењени текст нико "сем надлежних није видео" и додаје да претпоставља ће се на договору око уговора још радити.

Ђеновић тако одговара на питање Тањуга о томе шта је ново и другачије унијето у текст који је усвојила Влада Црне Горе, по ријечима Кривокапића, у складу са Уставом, а онда упућен патријарху.

Порфирије је на позив Кривокапића да потпишу Темељни уговор, у чији је текст како је наведено из патријаршије Влада Црне Горе унијела велики број измена, одговорио да је предложене измјене упутио одређеној стручној комисији која ће их размотрити по окончању сезоне годишњих одмора, а стручно мишљење ће дати Синод.

"Тешко је рећи шта је све било спорно. Мислим да је овде ријеч о томе да је Црна Гора избацила одређене гаранције што се тиче имовине СПЦ у Црној Гори", рекао је Ђеновић.

Он каже да је тешко рећи да ли и када ће уговор бити потписан, подсјећа да су неки предвиђали да ће то бити приликом увођења новог митрополита црногорско-приморског Јоаникија на дужност, почетком септембра, али оцјењује да је то сувише рано и да ће морати још да се ради на уговору.

"Видјећемо како ће то изгледати до краја", рекао је Ђеновић.

Истиче да се може догодити и да уопште не дође до потписивања Темељног уговора, чиме би, каже, највећи дио вјерника у Црној Гори остао без уговора, с обзиром да су, подсјећа, верници католичке цркве, исламске и јеврејске заједнице већ потписали уговор са Црном Гором.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана