Дjечак умро усљед заражене крви, породици одштета 138.000 евра

Танјуг
Foto: Илустрација

ЗАГРЕБ- Након пет година Суд је неправоснажно пресудио да је петогодишњи дјечак 2018. године у Клиници за дјечје болести Загреб преминуо послије трансфузије крви која је била заражена бактеријом Ешерихија коли и породици одредио одштету од 138.000 евра, без судских трошкова и камате.

Према записнику Завода за судску медицину и криминалистику, састављеном након обдукције, дечак је на Клиници за дјечје болести Загреб био лијечен од једне врсте тумора на мозгу.

Вjештаци су утврдили да је болест лијечена на уобичајени начин, као и да је током лијечења један од терапијских поступка било и давање концентрата тромбоцита, што је учињено и у марту 2018. године, када је непосредно након примјене трансфузије наступило нагло и значајно погоршање стања пацијента са смртним исходом.

Суд је утврдио да је трансфузија била контиминирана бактеријом Ешерихија коли још у Хрватском заводу за трансфузију и да је такав препарат испоручен Клиничкој болници Загреб.

Суд је утврдио да између трансфузије конкретног узорка и смрти дјечака старог пет и по година постоји с медицинског гледишта јасна и непосредна узрочно-посљедична веза.

Четверочланој породици је досуђена одштета од милион куна, однносно 138.000 евра коју мора да исплати Хрватски завод за трансфузију, а осим тога мора им намирити и око 40.000 евра, као и камате настале од јуна 2018. године.

А, ако пресуда постане правоснажна камата би могла износити више од 1.5 милијуна куна.

Завод за трансфузијску медицину вјероватно ће се жалити на изречену неправомоћну пресуду, преноси Хина.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана