Дјеца из Газе стижу у Словенију на лијечење

Танјуг
Дјеца из Газе стижу у Словенију на лијечење

ЉУБЉАНА – Дјеца из Појаса Газе, повријеђена у сукобима, стижу у Словенију у октобру на лијечење у Институт за рехабилитацију Универзитета Соча, гдје ће, поред физикалне терапије, добити и психолошку подршку која им је ускраћена због ратних дешавања.

Пројекат финансира Министарство спољних послова Републике Словеније, а спроводи католичко добротворно удружење словеначки Каритас у сарадњи са Фондацијом "Данило Тирк", преноси агенција СТА.

Предсједница Управног одбора ове фондације, Мојса Селишкар Тош, наглашава да је ситуација веома осјетљива, јер су дјеца и њихови пратиоци претрпјели тешке трауме и неизмјерне патње након што су им ампутирани удови или повријеђена кичма.

„Већина дјеце је изгубила чланове породице, а њихова искуства су неописива. Наша мисија је да им пружимо подршку и олакшамо процес опоравка“, рекла је она.

Менаџерка за међународну помоћ у Каритасу, Јана Лампе, истиче да је конзервирана храна тренутно најтраженија у Гази, с обзиром на то да је већина становништва расељена и у сталном покрету.

Словеначки Каритас, у сарадњи са Фондацијом „Данило Тирк“, како је саопштено, додијељује финансијску помоћ за 1.000 расељених породица у Појасу Газе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана