Диван призор: Хиљаде вјерника у Манастиру Острог на литургији и поклоњењу Светом Василију (ВИДЕО)

ГС
Foto: Hercegovina Press

ПОДГОРИЦА - Хиљаде православних вјерника из региона присуствују јутрос, на празник Светог Василија Острошког, литиругији у Манастиру Острог коју служи Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије уз саслужење свештенства.

Многи вјерници, који су до ове светиње превалили стотине километара пјешке, дошли су још јуче, па је плато испред манастира био преплављен шаторима, врећама за спавање и ћебадима.

Хиљаде вјерника присуствовало је и синоћ бдењу у навечерје празника.

У Цркви Ваведења Пресвете Богородице у Горњем манастиру у поноћ је читан је акатист Светом Василију, док је сат иза поноћи, у Цркви Воздвижења Часног Крста, такође у Горњем манастиру, служена света литургија.

Српска православна црква 12. маја прославља Светог Василија Острошког чије се чудотворне мошти чувају у Манастиру Острог као велика светиња више од 300 година, и мјесто су ходочашћа за вјернике свих религија.

На овај празник вечерас ће у 18.00 часова традиционално бити одржана свечана литија која ће кренути као и до сада од Саборне Цркве Светог Василија Острошког на Тргу Шака Петровића у Никшићу.

Свети Василије рођен је као Стојан Јовановић у селу Мркоњић у херцеговачком Поповом Пољу 1610. године.

Свети Василије замонашио се у требињском Манастиру Успенија Богородице. Убрзо је постао епископ. Најприје је боравио у Тврдошу, а потом прелази у Острог.

Неуморан у молитвама, посту и физичком труду Свети Василије мирно се упокојио на данашњи дан 1671. године.

Вјерује се да су његове мошти чудотворне, па људи свих конфесија долазе да им се поклоне и моле за исцјељење најтежих болести.

Традиционални дан великог окупљања вјерника је 12. мај, али и Тројичин дан, када се одржава Велики народни сабор у Острогу.

Светитељу у част подигнуте су и бројне цркве задужбине, а слави се и као крсна слава. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана