Дискриминисани Срби траже помоћ од Вучића и Брнабићеве

Срна
Foto: Танјуг

ПОДГОРИЦА- Водеће српске организације из области културе, науке и медија у Црној Гори упутиле су отворено писмо предсједнику Србије Александру Вучићу и премијеру Ани Брнабић у којем траже заштиту од очигледно пројектоване асимилације и дискриминације које озбиљно пријете да трајно поремете националну, вјерску и језичку структуру српског становништва у Црној Гори.

"Од вас молимо и очекујемо сваку врсту помоћи кроз интензивирање билатералних односа са Црном Гором на остваривању легитимних права и потреба српског народа, а до тог времена и по могућности наставак материјалне помоћи да би се у Црној Гори очувале културне, научне и медијске организације српског народа", пише у писму.

У писму се наводи да је положај српског народа у Црној Гори изузетно сложен и показује да утврђена већинска воља грађана на посљедњим парламентарним изборима не омогућава промјену вишедеценијског поништавања идентитета српског народа.

"Ни након више од 15 година од насилног издвајања Црне Горе из заједничке државе са Србијом и скоро толико времена од доношења новог Устава, српски народ нема ријешен уставно-правни статус", пише у писму.

У писму се додаје да у овом тренутку Срби у Црној Гори немају могућност да користе ни права мањинских народа, иако су конститутивни народ, али ни могућност да себи обезбиједе оно што су снагом државне моћи за себе већ оствариле све националне заједнице које живе у њој.

"Срби наводно припадају православној већини гдје Црногорци /Монтенегрини/ добијају све, а Срби само промјену идентитета. Исти је случај и са Српском православном црквом која, иако са далеко највећим бројем вјерника, једина од традиционалних цркава нема ријешен статус, па се чини да је само питање времена када ће се поновити притисак државе на српске светиње, цркве и манастире", истиче се у писму.

Српске организације указују да у Црној Гори гасе српске медије и организације, затамњују канале српских националних телевизија и промовишу очигледне фалсификате када је у питању историјска постојаност српског народа, те да су готово у потпуности смишљено прекинути односи са матицом српског народа и блиским земљама.

У писму се истиче да су Срби у Црној Гори јединствени у жељи за нераскидивом повезаношћу са сународницима у Србији и Републици Српској са којима их у овом тренутку дијеле вјештачки постављене границе.

"Нажалост, неразумијевање и супротстављеност лидера политичких странака у Црној Гори које подржава српски народ, умањује утицај и снагу српског народа, за шта се мора пронаћи решење", наводи се у писму.

Писмо потписују предсједници Српског националног савјета Црне Горе Момчило Вуксановић, Матице српске – друштво чланова у Црној Гори Јелица Стојановић, Удружења књижевника Црне Горе Новица Ђурић, Удружења новинара Црне Горе Тихомир Бурзановић, Института за српску културу Будимир Алексић, Српског покрета "Његош" Југослав Благојевић, као и Српски радио, Српска телевизија, портал "Српске новине" и магазин "Српске новине".
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана