Дискриминација повратника у Хрватској

Aгенције
Дискриминација повратника у Хрватској

Бањалука - Предсједник Удружења радника и инвалида рада избјеглих из Хрватске са држављанством БиХ Никола Пузигаћа сматра да су српски повратници у Хрватској и даље дискриминисани у погледу враћања станарских и имовинских права у односу на Хрвате повратнике у Републику Српску, којима је обновљено 1.300 кућа, јавиле су агенције.

- Српски повратници у Хрватској два пута остају без станова. Прво им хрватске власти врате станове, а затим им послије годину дана боравка не дају дозоволу за продужетак боравишта, односно личне карте за странца, након чега се поново враћају у БиХ и остају без својих станова - рекао је Пузигаћа.

Пузигаћа је рекао да се дискриминација српских повратника у погледу враћања станарских права и обнове имовине у Хрватској у односу на БиХ огледа у томе што српски повратник у Хрватској мора доказати да нема друге имовине на подручју бивше Југославије, док се хрватским повратницима у БиХ обнављају куће и викендице без претходне провјере да ли има кућу или стан у Хрватској.

Он је напоменуо да је дискриминација српских повратника у погледу враћања станарских права у Хрватској посебно изражена у Осијеку, Загребу, Сплиту, али и многим другим градовима у тој земљи.

Пузигаћа је рекао да је неопходно да се власти Републике Српске укључе у рјешавање проблема српских повратника у Хрватску.
- Тражимо да представнике нашег удружења приме премијер и предсједник Републике Српске, како би нам помогли да ријешимо бројне проблеме српских повратника у Хрватску - додао је Пузигаћа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана