Директори хрватских и српских предузећа оптужени за утају скоро милион евра пореза у Хрватској

Срна
Директори хрватских и српских предузећа оптужени за утају скоро милион евра пореза у Хрватској

ВИНКОВЦИ- Полиција у Хрватској пријавила је 10 директора хрватских и српских предузећа која сумњичи да су пореским преварама и лажним књижењима оштетили државни буџет за најмање 7,6 милиона куна (око 990.000 евра).

Истрагом је обухваћено четворо држављана Србије и шест држављана Хрватске који имају између 23 и 57 година, а који су били директори у седам трговачких друштава са сједиштем у Вуковарско-сремској жупанији.

Полиција је прецизирала да су педесеттрогодишњи директор предузећа из Трпиње и двије административне раднице од јануара до краја децембра 2017. године, лажно пријавили право на одбитак претпореза од најмање 2,4 милиона куна (око 311.000 евра)

Остали су осумњичени да су као директори фирми из Трпиње, Стризивојне, Вуковара, Маркушице, Караџићева, Тење и Иванкова за предузеће педесеттрогодишњака користили улазне рачуне својих фирми како би лажно прокњижили откуп житарица и уљарица у вриједности од 12,5 милиона куна (1,6 милиона евра).

На тај начин су, истиче тужилаштво, оштетили државни буџет за најмање 5,2 милиона куна (око 675.000 евра).

Након криминалистичке истраге, полицијски службеници су Општинском државном тужилаштву у Вуковару поднијели посебан извјештај као допуну кривичне пријаве Пореске управе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана