Дио Хрватске се бори са поплавама, а Славонци са најездом комараца

Tanjug
Foto: Sputnik

ЗАГРЕБ - Док велик дио Хрватске води битку с поплавама, у Славонији се боре са најездом комараца, а ствар је отишла толико далеко да је Град Осијек затражио дозволу за третман на подручју гдје их је највише, а то је Копачки Рит, пише хрватски портал Дневник.

  Један становник Осијека испричао је да од најезде комараца не може ништа да се ради.
  

 “Уђеш у башту...Комарци поједоше. Јуче сам пробао да косим навече  око 17 сати. Нисам могао од њих, лете у очи, у уста. Једноставно нисам могао, морао сам да престанем", каже Драгољуб.

    Пуне су и просторије Удружења Могу за терапијско јахање. Њихове животиње не могу да се одбране од крвопија.
 
    “Животиње су буквално у пликовима. Чак беже с паше кад их пустимо колико их нападају. Покушавају да се одбране с репом и главом, чак их шприцамо с којекаквим средствима, али нема ефекта", рекла је председница тог удружења Маријана Копривњак.
 
   Да средства нису учинковита, каже и свештеник Иван и додаје да ни деца у подне не могу да се играју. “Имам осећај да су већи, више нема оно у подне их нема, ту су и ујутру и навече. Током целог дана", каже отац Иван и додаје да шетње крај Драве не долазе у обзир.

   Инвазију комараца донијели су високи водостаји Драве и Дунава. “Највише их има у пачком риту. То је око 13.000 комараца у клопци. Идући је Сарваш с 5.000 комараца. Они још нису сви долетели, очекујемо да ће се број и даље повећавати”, рекао је Хрвоје Бекина из НЗ ЗЈЗ-а.
    
Очекује се да ће ове године број комараца премашити сезону 2021. кад их је у клопци било 45.000.
    

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана