Die Welt: Русија жели војну базу у Републици Српској

Агенције
Die Welt: Русија жели војну базу у Републици Српској

Берлин - НАТО рачуна прије свега на Албанију, Косово и Хрватску а Русија се концентрише на Србију и Републику Српску. Русија жели војну базу Републици Српској, а опција размјене територија која би довела до подјеле БиХ и даље постоји, пише њемачки Die Welt.

"Борбена готовост" Србије је ојачана – тако је предсједник Алексадар Вучић описао испоруку по тридесет оклопних возила БРДМ-2 и модернизованих тенкова Т-72 из Русије.

"Вијест враћа у фокус тежње Србије да модернизује своју војску и уз то изгради сопствену функционалну индустрију оружја", пише о томе њемачки лист Die Welt, а преноси Дојчевеле.

"То је потенцијално експлозивно – јер Србија се ослања на Русију, земљу која је у Украјини показала ријешеност да оружаним насиљем прошири своју зону утицаја", пише у том тексту Борис Калноки, дописник Die Weltа из Будимпеште.

Он подсјећа да је Србија "под тадашњим диктатором Слободаном Милошевићем водила ратове против Хрватске и Косова, а у босанском рату помагала тамошњим Србима".

"Када се то зна, посебно пријетеће звучи најава Владе Србије да ће у случају нужде напасти Косово, ако та земља створи сопствену армију", пише Die Welt.

Аутор наводи да је парламент у Приштини у децембру донио одлуку о формирању војске "између осталог и зато што се Србија наоружава".

НАТО јача, Русија парира

"То је дио општег наоружавања у источној и централној Европи. Посебно нове чланице ЕУ, од Пољске, преко Мађарске до Бугарске, убрзано модернизују своје безнадежно застарјеле арсенале из совјетских времена", пише Калноки и посебно истиче примјер Пољске.

Варшава је подигла војни буџет на дванаест милијарди долара годишње, чиме је једна од ријетких чланица НАТО која издваја зацртаних два одсто БДП за одбрану. "До 2030. Варшава чак жели да пребаци ову вриједност и издвоји 2,5 одсто БДП за наоружање, посебно за супер модерне – и супер скупе – америчке авионе Ф-35 са стелт технологијом", додаје се у тексту.

Драстично су повећани буџети Мађарске и Румуније, а "Хрватска би што прије да купи америчке авионе Ф-16 како би замијенила застарјеле МиГ 21".

"С обзиром да то представља јачање НАТО у региону, није изненађујуће што Русија парира. Док НАТО у бившој Југославији рачуна прије свега на Албанију, Косово и Хрватску, дотле се Русија концентрише на Србију и Републику Српску, српски ентитет у Босни. САД на Косову имају једну од својих највећих војних база – Камп Бондстил. Русија жели да у босанској српској републици направи своју војну базу", пише у чланку који је објавио Die Welt.

"Како су Срби економски слабији од чланица ЕУ из региона, Москва им поклања оружје: Србија добија, осим поменутих тенкова, шест борбених авиона типа МиГ 29, Бјелорусија је дала још осам. Посљедња испорука била је у фебруару ове године. Србија ће имати – када модернизација авиона буде готова – најјаче ваздушне снаге у региону."

Додаје се да „поклони" ипак коштају  и да према писању београдских медија модернизација авиона кошта око 185 милиона долара.

САД изгледа отворене за размјену територија

"Нова трка у наоружању је помијешана са политичким сукобима. Албанија и Косово су договорили царинску унију и привредно срастају. У Србији се то тумачи као покушај стварања 'Велике Албаније' – то је појам којим албанска Влада често провоцира", пише даље у Die Welt.

Аутор наводи да још постоји идеја Вучића и косовског предсједника Хашима Тачија о „размјени територија".

"То би могло да доведе до домино-ефекта – рецимо до подјеле Босне уз припајање њених српских и хрватских дијелова матичним земљама Србији и Хрватској. Или чак до распада Македоније гдје такође живи пуно Албанаца", додаје се у тексту.

Калноки констатује да ЕУ покушава да склони са стола такве идеје "пуне конфликтног потенцијала".

"Али Сједињене Државе су изгледа отворене за размјену територија ако то дугорочно доноси стабилност. Дакле, ствар још није склоњена са дневног реда."

"Једно је сигурно: што се више актера наоружава, то опаснији постају политички конфликти у региону", закључује Борис Калноки у тексту за Велт, преноси Дојчевеле.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана