ДФ предлаже измјене закона о предсједнику због мандатара

ГС
Foto: РТЦГ

ПОДГОРИЦА- Посланички клуб Демократског фронта (ДФ) предао је данас скупштини приједлог за измјену закона о предсједнику Црне Горе, а као разлог наводе то што предсједник Мило Ђукановић није у складу са Уставом предложио мандатара који има подршку већине.

Један од лидера ДФ-а Андрија Мандић рекао је на конференцији за новинаре да је одбијањем да мандат повјери Миодрагу Лекићу Ђукановић "у опасност довео уставни поредак државе", и затражио да се законски приједлог разматра по хитном поступку, преноси РТЦГ.

Како је истакао Мандић, ДФ је предложио добре измјене закона у покушају да отклони недостатке и заустави оне који су спремни да крше Устав и законе.

„Морамо зауставити такво понашање. Предсједник је дужан предложити мандатара када он то прихвати и када добије подршку већине", рекао је Мандић.

Мандић очекује подршку под свих посланичких клубова парламентарне већине која је побиједила на изборима 30. августа 2020. године, те да ће закон бити усвојен са најмање 41 гласом посланика.

Народни посланик Милан Кнежевић, лидер Демократске народне партије Црне Горе која је део коалиције ДФ, каже да је у приједлогу измјена све нормирано тако да нико не може бити изнад Устава и закона, па ни, како каже Кнежевић, предсједник Ђукановић.

"Очекујемо подршку свих колега који су учествовали у септембарским преговорима. Очекујемо јасан став и Колегијума Скупштине Црне Горе да се овај закон нађе у што краћем року на расправу у пленуму како би дошло до рјешења кризе", рекао је Кнежевић.

Кнежевић додаје како Ђукановић игнорише потписе да Миодраг Лекић буде предложен за мандатара.

"Једини уставан и законодаван пут јесте да се прихвати приједлог већине, који су сви потписали", наводи Кнежевић.

Он сматра да је скупштина једина институција која функционише у Црној Гори, док ДФ показује државничку одговорност како би се изашло из политичке кризе.

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић одбио је 20. септембра приједлог старе парламентарне већине да прихвати Миодрага Лекића за мандатара нове владе.

Ђукановић је тада у образложењу навео да приједлог није могао да прихвати јер се за то нису стекли сви неопходни услови, као и да вјерује да се до нове владе може доћи једино одлуком грађана на изборима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана