Девет ухапшених због врбовања у паравојне формације

Срна
Девет ухапшених због врбовања у паравојне формације

Скопље - Македонска полиција ухапсила је девет особа осумњичених за врбовање македонских држављана за учешће у исламистичким паравојним формацијама на Блиском истоку, док је 27 осумњичених недоступно, потврдио је министар унутрашњих послова Македоније Митко Чавков.

"Сви ухапшени и осумњичени су македонски држављани различитих националности", рекао је Чавков на конференцији за новинаре у Скопљу.

Према његовим ријечима, прикупљање доказа почело је у септембру 2014. године и трајало је до прошлог мјесеца.

Чавков је нагласио да је јутрос изведена антитерористичка ацкија у којој су извршени претрес у Тутунсез џамији у Скопљу, интернет-кафеу "Фаст нет" и у просторијама двије невладине организације.

"Осим Скопља, полиција је извршила претресе у Гостивару, Струги, Тетову и Куманову", додао је Чавков.

Министар полиције је нагласио да се двадесетак осумњичених највјероватније налази на ратиштима у Сирији и потврдио да је у акцији кодног назива "Ћелија" ухапшен и имам из Скопља.

Ухапшен је Реџеп Мемишиј, имам Тутунсуз и Јајапшине џамије. "Имама сматрамо за једног од идеолога организовања и врбовања појединаца за учешће у паравојним организацијама у кризним земљама", нагласио је Чавков.

Македонски МУП саопштио је да је у јутрошњој акцији, која је трајала три и по сата, одузето десетине рачунара, лаптоп рачунара, мобилних телефона, СИМ картица, потврда о трансферу новца, као и један пиштољ.

Девет ухапшених и осумњичене особе имају од 19 до 45 година. МУП за неке од њих посједује доказе да су и раније учествовали на ратиштима.

Полиција не располаже информацијом да ли на подручју Македоније постоје центри за обуку за тероризам.

Према оперативним сазнањима МУП-а до сада је око 130 македонских држављана учествовало у ратним сукобима, а одређени број њих је још тамо.

Македонски МУП спровео је велику антитерористичку акцију против припадника "Исламске државе" и особа које учествују у врбовању македонских држављана за учешће у исламистичким паравојним формацијама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана