Детаљи стравичне несреће у Бугарској: Страдала и дјеца, преживјели се спасили искакањем кроз прозор

Срна, Танјуг
Foto: Анадолија

СОФИЈА-Премијер Сјеверне Македоније Зоран Зaев саопштио је да је у страшној несрећи аутобуса из Сјеверне Македоније на ауто-путу у Бугарској погинуло 46 људи од 53, колико их је било у возилу.

Према његовим речима, путници су били просјечне старости између 40 и 50 година, а најмлађа жртва је 16-годишња дјевојчица.

Он је раније је казао да су погинули већим дијелом држављани те земље, али је истакао да је међу путницима био и држављанин Србије.

Иако је прво рекао да је међу 46 путника који су погинули када се аутобус запалио, највише било држављана Сјеверне Македоније, из разних крајева те земље, али и један држављанин Србије из Прешева, који је са вјереницом из Куманова путовао у Истанбул Заев се касније исправио.

-Једини држављанин Србије који је био у аутобусу који је изгорио у Бугарској је Љулзим Сулејмани из Прешева и он је међу седам преживјелих путника. Као и његова вјереница из Куманова с којом је ишао на путовање у Истанбул – казао језа Курир Заев.

Заев је за бугарску агенцију Фокус рекао да је у аутобусу био и један држављанин Белгије, као и да је све те податке видео у листи путника.

Додао је и да је седам преживјелих путника спавало у задњем дијелу аутобуса, а када је дошло до несреће они су пробили прозор, искочили из аутобуса и тако се спасли.

-Македонски министар унутрашњих послова обавестио ме је да је компанија Беса транс, чији је аутобус, туристичка компанија и да је аутобус путовао на линији Истанбул-Софија-Скопље - рекао је Заев.

Он је додао да не зна којом се брзином кретао аутобус у тренутку несреће и да ће истрага показати у каквом је стању било возило.

У туристичкој агенцији „Беса“ кажу за РТС да је међу путницима у изгорјелом аутобусу била и осмочлана породица, са два близанца од четири године, као и позната породица из Скопља која годинама у том граду има ћевабџиницу.

Према њиховим информацијама, страдали су и оба возача и водич путовања.

РТС јавља да је из Прешева и Бујановца било укупно десеторо путника који су путовали у другом аутобусу и рано јутрос стигли су кући.

Несрећа се догодила око три сата послие поноћи на аутопуту Софија-Благојевград, када се запалио један од четири аутобуса са северномакедонским регистарским таблицама који су се враћали из Истанбула.

Заев је раније  рекаокако је јавила сјеверномакедонска агенција МИА да је имао прилике да разговара с једним од преживјелих који му је рекао да се чула страшна експлозија.

Амбасадор Србије у Софији Жељко Јовић рекао је да је држављанин Србије Љуљзим Сулејмани, који је повријеђен у саобраћајној несрећи у Бугарској, у добром стању и да се налази у болници у Софији.

Министар спољних послова Албаније Олта Џака је изјавила је да су жртве данашње аутобуске несреће у Бугарској, у којој је страдало 46 особа, Албанци из Сјеверне Македоније.

Џака је на свом „Фејсбук“ налогу написала да су Албанија и Сјеверна Македонија „блиске у овим тешким тренуцима“.

Македински медији јавили раније су да је међу страдалима 12-оро дјеце млађе од 18 година.

МИА преноси да је аутобус припадао агенцији „Беса транс“ и да прије превозио путнике са екскурзије у Истанбулу.

Као могуће узроке несреће аутобуса директор бугарске полиције Борислав Сарафов навео је „грешку возача или за сада неутврђену техничку неисправност“ возила.

Бугарски министар унутрашњих послова Бојко Рашков је рекао да је заштитна ограда ауто-пута пробијена и да је пожар у аутобусу можда избио као посљедица варничења у контакту возила са оградом, преносе медији.

Непосредно прије несреће аутобуси су се зауставили ради краће паузе.

Седам повријеђених путника задобили су углавном опекотине, али су у стабилном стању и збринути су у Пирогов болници.

Од њих седам, шест је задобило опекотине, док је једна особа збринута са повредом ноге, преноси бугарска агенција Фокус и додаје да повријеђени нису држављани Бугарске.

За сада се не зна да ли је приликом стајања дошло до преласка путника из једног у други аутобус.

Према информацијама сјеверномакедонских надлежних органа, четири аутобуса "Беса транса" су током викенда путовала у Турску.

Компанија "Беса транс" регистрована је у Ћустендилу, у Бугарској, и има канцеларије у Скопљу и другим градовима у Сјеверној Македонији. Послује од 2011. године, а од 2019. године њоме руководи Аздрен Зубери, држављанин Сјеверне Македоније албанског порекла.

 Родбина и пријатељи путника из аутобуса окупили су се јутрос испред сједишта те туристичке агенције у Скопљу како би добили додатне информације о својим најближима и њиховом стању. 

Стручњак за моторе са унутрашњим сагоријевањем Васко Пиргов, који је међу првима стигао на мјесто несреће у Бугарској каже да је видио да је предња десна гума ударила у знак на аутопуту који је одбачен 45 метара даље.

-Срушио је и десетак стубова који су вјероватно потргали предњу гуму. Такође је дошло и до изливања горива. Аутобус се запалио с предње стране. Преживјели су разбили задње стакло на аутобусу и тако се спасили - објаснио је Пиргов за ТВ НОВА.бг.

Према његовим ријечима, аутобус је прије несреће стао на бензинској пумпи на кратку паузу ради тоалета.

- Искључујемо могућност да је возач заспао. Од бензинске пумпе до мјеста несреће је око 20 минута. Аутобус се запалио с предње стране. Они који су били позади разбили су задње стакло и побјегли - објаснио је Пиргов.

Други стручњак рекао је бугарским медијима да је возач прешао 350 км од турске границе до мјеста несреће за само четири сата, правећи једну паузу ноћу, што сугерише да је путовао великом брзином.

Бугарски премијер Стефан Јанев посјетио је јутрос у софијској болници Пирогов повријеђене.

Из кабинета привременог премијера Бугарске објавили су да су доктори Јанева извијестили како је свих седам повријеђени у стабилном стању, да комуницирају и да су изван животне опасности.

- Повреде су им саниране, али ће можда бити потребне и неке хируршке интервенције, рекао је директор болнице Пирогова Иван Поромански - преноси бугарска новинска агенција БТА.

Јанев се обратио жртвама и изразио дубоко саучешће због стравичне несреће те им пожелио брз опоравак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана