Детаљи страдања двојице путара: Возач из БиХ у стању тешког шока

ГС
Детаљи страдања двојице путара: Возач из БиХ у стању тешког шока

ДЕЛНИЦЕ - Двојица радника Хрватских аутоцеста, старости 31 и 44 године, изгубила су живот јутрос око 9.20 сати на аутопуту А6 код чвора Стара Сушица, између тунела Подвуглеш и Чардак, када је пуном брзином на њих налетио теретњак сисачких ознака.

Трећи радник, њихов колега, пред чијим су се очима одвиле немиле сцене, пуким је случајем неповријеђен. Наиме, у кобно вријеме тројица радника ХАЦ-а радила су свој посао приводећи га крају. Као и сваки пут до тада, радно возило су уредно зауставили у зауставној траци те га означили чуњевима и потребним ознакама.

Након завршетка посла двојица радника су почела сакупљати чуњеве, а трећи је био испред возила. Међутим, у том је тренутку, након сат и 48 минута вожње од истарског Канфанара, прописном брзином кретања у десној траци наишао теретњак сисачке компаније и притом у благом десном завоју налетио на ХАЦ-ово возило.

И тек је тада 64-годишњи возач камиона, иначе БиХ држављанин, почео кочити, што је било прекасно. Зауставио се стотињак метара од мјеста налета, разбијеног вјетробранског стакла кроз које је улетио дио комбија те без доњег предњег браника.

Алкотест негативан

Није дуго требало да се алармирају све потребне службе, од Хитне помоћи, која је, нажалост, могла само констатовати смрт, до полиције, надлежних руководиоца ХАЦ-а, замјеника надлежног ријечког тужилаштва те ватрогасаца, који су резали лим на возилима и чистили коловоз након завршетка увиђаја. На мјесто ужаса пристигао је и власник сисачке компаније ЈАСД, газда возача који је скривио несрећу те завио у црно двије породице, али и властиту.

Док је проматрао поприште ужаса и организовао транспорт теретњака, Маријан Јајчиновић од шока није могао доћи себи.

„У тоталној сам невјерици, вјерујте ми. Изражавам саучешће породицама погинулих. То су били млади момци. И не могу појмити што тренутно проживљавају њихови најмилији. Гледам размјере несреће и не вјерујем“, дрхтавим гласом изговорио за Јутарњи Јајчиновић.

Додао је да је у питању професионални возач са свим потребним дозволама који за његову компанију ради од прошле године.

„Једино што знам о њему тренутно јест да се налази у болници. Није повријеђен, него је у стању тешког шока. Он је човјек у 60-им годинама и итекако је свјестан да људске животе не може ништа вратити. Свјестан је и посљедица које слиједе. На тај пут камионом је кренуо у сриједу ујутро из Канфанара, гдје се одмарао од јуче отприлике од 15 или 16 сати. Тако да се не може рећи да је дуго возио, него је возио према прописима, према тахографу 1,48 сати“, закључује Јајчиновић, преносе Независне

Неки од житеља Делница кажу да су чули како је млађи погинули тек однедавно био запослен у ХАЦ-у, а да је старији био дуго у компанији. За обојицу имају само ријечи хвале.

Тачне околности трагедије која је запрепастила породице и колеге погинулих и створила километарске колоне на пуни пет сати биће познате након завршетка полицијског увиђаја и истраживања.

Возач камиона, како незванично сазнаје Јутарњи, прошао је алкотест, међутим, финалне резултате даће анализа крви и урина, који су му изузети.

Кад буде отпуштен из болнице, возач сисачке фирме биће ухапшен и одведен на криминалистичко истраживање, а потом и на испитивање у Државно тужилаштво које ће тада одлучити хоће ли за њега затражити истражни затвор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана