Детаљи истраге огромног шверца кокаина: "Хрват и Србин покушали убити човјека у болници"

ГС
Детаљи истраге огромног шверца кокаина: "Хрват и Србин покушали убити човјека у болници"

Против осморице хрватских држављана подигнута је оптужница због кријумчарења најмање 609 килограма кокаина из Јужне Америке у вриједности већој од 16.4 милиона евра, који су потом и препродавали.

Кокаин су наводно преузимали преко луке у Плочама, а УСКОК је предложио да се оптуженима одузме 3.415.422,32 евра имовинске користи.

Ради се наводно о хрватском краку приче о 'српском Есцобару' Дарку Шарићу који је ухапшен прије годину дана у Београду, док је био у кућном притвору. Међу осморо окривљених који су радили с Шарићем и кријумчарили па у земље ЕУ продавали кокаин вриједан преко 16.4 милиона евра у земљама Европске Уније, како јавља Вечерњи лист, су Петар Ћосић, Мануел Вулић, Анте Врцан и Оливер Ћокара.

Уз то, првооптужени из Хрватске је, дјелујући с још једном особом из Србије, током 2020. и на самом почетку 2021. одлучио "да ће убити особу у Еквадору за коју су сматрали да поступа мимо њихових дозвола", наводе из УСКОК-а.

"Како су утврдили истражиоци, у циљу да ту особу на подмукао начин лише живота, повезали су у заједничко дјеловање другоокривљеног и више засад непознатих особа. Другоокривљени је био задужен за провјеру кретања по Еквадору особе чију су смрт планирали, као и за ангажман убица. Ту особу, која је у међувремену преминула, пратили су у Еквадору преко непознате особе која је требала и платити извршиоце убојства", преноси Индеx.хр.

Покушај убиства догодио се 13. новембра 2020. у Гуајакилу, али упркос томе што су нападачи испалили већи број хитаца, жртва није преминула, већ је задобила повреде опасне по живот, због којих је одмах превезена на болничко лијечење. Након информације да је жртва само рањена, првооптужени и особа из Србије су, у даљој намјери да спроведу до краја свој план, дали налог другооптуженом да се убиство организује док се жртва налази на лијечењу. За нови покушај убиства ангажоване су и двије особе из Колумбије, али до реализације договореног није дошло јер је једна од њих ухапшена. По отпуштању из болнице, жртви се стање готово одмах погоршало те је умрла усљед посљедица ранијег рањавања, стоји, између осталог, у саопштењу УСКОК-а.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана