Десничари преузели уређивање хрватске Википедије: Жртве у Јасеновцу су побили Партизани

Jutarnji.hr
Десничари преузели уређивање хрватске Википедије: Жртве у Јасеновцу су побили Партизани

Усташки покрет није био свјесно десно-радикалан, расистички и тоталитаран, за појаву усташке иконографије у модерној Хрватској криви су масони, антифашизам је ограничавање свих основних људских слобода, партизанских злочина било је трипут више него усташких, а у Хрватској се редовно организирају антифашистичко-четничке прославе на рачун порезких обвезника.

 Ово је само мали дио чланака који се могу прочитати на хрватској верзији популарне Википедије, а због којих већ неколико дана траје прави виртуални рат на друштвеним мрежама, пише Јутарњи лист. 

С једне стране постоје очито радикално десно оријентисани администратори који пропагирају такав садржај, а с друге стране су неки од сарадника који не успијевају прогурати своју истину јер им ови први забрањују уређивање и блокирају корисничке рачуне.

Слоган Википедије који гласи “Слободна енциклопедија коју свако може уређивати” очито се не поштује, па је на Фејбуку недавно отворена и страница с називом “Разоткривање срамотне hr.wikipedije”.  

Ту је страницу, која је до јуче прикупила више од хиљада пратилаца, покренуо један од сарадника који се никако није могао помирити с уредничким ставовима о неким историјским и политичким питањима.  

“Покушћемо разоткрити мрачну страну хр.њикипедије. То је један националистички острашћен пројект, који нуди само пристране погледе  и елиминише све оне који желе придонијети мало ширем погледу на ствари. Не знамо ко заправо стоји иза овог шовинистичког пројекта који наочиглед свих ревидира прошлост и баца љагу на садашњост, но нећемо то само мирно посматрати”, порука је коју је написао оснивач групе на Фејсбуку.  

Као главни протагонисти “Независне википедије хрватске”, како су је неки прозвали, спомињу се администратори SpeedyGonzales и Роберта Ф. који су, каже наш саговорник, потпуно изгурали већину других уредника.
 

Њихова права имена су се чак у једном тренутку појавила на Фејсбук страници, али брзо су избрисана, а до њих је немогуће доћи. Оснивач Фејсбук странице послао је и протестни мејл администраторима оригиналне Википедије, али одговор није добио, а за помоћ се обратио и оснивачу hr.wiki.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана