Десничари прекинули трибину о страдању српских цивила на Петровачкој цести

Срна
Foto: Принтскрин

ЗАГРЕБ- Група десничара прекинула је у Загребу трибину посвећену страдању српских цивила на Петровачкој цести.

Трибина под називом "Петровачка цеста дуга 27 година", која је организована синоћ у просторијама Српског привредног друштва "Привредник", прекинута је због вербалних испада већег броја десничара који су били у публици, добацивања и онемогућавања учесника да говоре, пренио је портал "Индекс".

Овај портал наводи да је током трибине, коју је водио новинар Саша Косановић, а гости су били Анте Нобило и Слађана Чанковић, говорено о ракетирању избјегличке колоне 1995. године, те да су гости цијелу причу намјеравали да прокоментаришу са правног аспекта.

Смислен разговор трајао је око пола сата, а онда су кренула добацивања из публике у која се укључио и шеф "Хрватског меморијално-документацијског центра домовинског рата" Анте Назор, на шта је новинар Косановић поручио да то нема смисла и замолио Назора да сједне.

Косановићу, који је понављао и молио десничаре да престану, у ријеч је упадао вођа Хрватске аутохтоне странке права Дражен Келеминец, на шта је Косановић устао и отишао из просторије, додаје "Индекс".

Неколико минута у преносу није било звука, онда је трибина настављена, да би опет десничари из публике наставили са добацивањима и својим монолозима, те је Косановић закључио трибину.

Тужилаштво Србије за ратне злочине подигло је оптужницу против четири висока официра Хрватске војске због ратног злочина над српским цивилима, јер су у хрватској војно-полицијској акцији "Олуја" 7. и 8. августа 1995. године наредили авионско ракетирање колоне избјеглица на Петровачкој цести код Босанског Петровца, као и у мјесту Сводна код Новог Града у Републици Српској.

На Петровачкој цести, између Босанског Петровца и Кључа, авион хрватског ратног ваздухопловства "миг 21" је 7. августа 1995. године бомбардовао избјегличку колону Срба из Републике Српске Крајине и тада је погинуло девет цивила, међу којима четворо дјеце и двадесетједногодишња дјевојка, док је око 50 теже рањено.

Акција "Олуја" је највеће и једно од најсуровијих етничких чишћења на подручју бивше Југославије током деведесетих година прошлог вијека. У акцији "Олуја" у августу 1995. године са вјековних огњишта протјерано је више од 220.000 Срба, а погинуло је и нестало њих 1.877, од којих је 65 одсто цивила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана