Десничар објавио смртовницу Борису Дежуловићу

Срна
Десничар објавио смртовницу Борису Дежуловићу

Загреб - Познати десничарски новинар Велимир Бујанец, познат по радикалним националним ставовима, објавио је својеврсну смртовницу - текст посвећен новинару Борису Дежуловићу, који је недавно добио отказ у "Слободној Далмацији".

 

 "Овим путем изражавам најдубље саучешће свима онима који су погођени великим губитком – отишао је Борис Дежуловић, велики Југославен, Орјунаш и прави комуниста. жСлободна Далмацијаж остала је без великог сина Југославије, бескомпромисног заговорника братсва и јединства и борца против клеро-фашизма.

СДП-у, Остоји Ранковићу, Зорану Милановићу и свим Борисовим пријатељима у Београду упућујем изразе најискренијег саучешћа и забринуто питам: ко је сљедећи?!" - написао је на свом профилу Бујанец.

Жупанијски суд у Сплиту прије неколико дана донио је пресуду против "Слободне Далмације" према којој је текст Бориса Дежуловића из 2012. - "За њих би било боље да Бог не постоји" повриједио част, углед и достојанство десет тужилаца, па лист свакоме од њих треба да исплати по 15.000 куна.

Дежуловић, добитник европске награде из 2014. у категорији најбољег коментара, објашњава да је отказ добио телефонским путем и поручује уредништву "Слободне Далмације": "Нека вам сада гњиде пишу".

Дежуловић је у сплитском дневнику 2012. године објавио текст са поднасловима "Десничарска стока" и "Католички талибани" те је уз објављену фотографију написао: "Господо интелектуалци из жњанског кафића, молите се Богу у кога вјерујете и у чије име мрзите. Молите се – ако ћете мене послушати – да не постоји".

"Колика људска гњида мораш бити и колико ти погани језик мора бити зао да преко њега превалиш како је Антонија Билић /отета и убијена дјевојка/ директна жртва жГеј прајдаж у Сплиту, жјер су хиљаде полицајаца повучене из потраге за несталом дјевојком због осигуравања параде на Ривиж?", написао је тада Дежуловић.

Хрватско новинарско удружење поротестовало је због отказа Дежуловићу, уз поруку да је тај текст, као и сваки други, прошао уредничку провјеру.

Писац Анте Томић отказао је сарадњу са "Слободном Далмацијом" у знак протеста због отказа, док дио медијских аналитичара указује да хрватско друштво постаје све ригидније, у политичком и медијском смислу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана