Десетине хиљада вјерника у молитвеној литији у Подгорици

Срна
Десетине хиљада вјерника у молитвеној литији у Подгорици

ПОДГОРИЦА - Његово блаженство митрополит кијевски и све Украјине Онуфрије предводи до сада највећу литију у Црној Гори, која је кренула из Подгорице до Немањиног града на Рибници.


На Светосимеоновском сабору, који се одржава у славу Божију и у част Светог Симеона Мироточивог - Стефана Немање, родоночалника светородне лозе Немањића, сабране су хиљаде вјерника.

Процјене су да у литији учествује више десетина хиљада вјерника.

Сабор је почео Светом архијерејском литургијом у Саборном храму Васкрсења Христовог, коју је служио митрополит Онуфрије, а саслуживало 15 архијереја Српске и Украјинске православне цркве.

Митрополит Онуфрије је рекао да два народа данас пролазе кроз многа искушења. “Ништа не може да нас одвоји одлуци од љубави Божије. Наше јединство и љубав и данас се показују у заједничкој молитви и литији”, навео је владика Онуфрије.

Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије изразио је наду да ће власт повући спорни Закон о слободи вјеросповијести ако жели да сачува образ.

“Ако хоће да изгубе образ и душу и буду најсрамнија група која је владала Црном Гором, онда могу и тако”, навео је владика Амфилохије.

Међу архијерејима који су саслуживали, осим црногорско-приморског, били су митрополити загребачко-љубљански Порфирије, охридски и скопски Јован, вижгородски и чернобиљски Павел, бориспољски и броварски Антоније, нежински и прилукски Климент.

Литургију су саслуживали и епископи будимски Лукијан, милешевски Атанасије, будимљанско-никшићки Јоаникије, рашко-призренски Теодосије, полошко-кумановски Јоаким, захумско-херцеговачки Димитрије, баришевски Виктор, диоклијски Методије и умировљени захумско-херцеговачки Атанасије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана