Дерипаска тражи 50 милиона евра од КАП-а

Агенције
Дерипаска тражи 50 милиона евра од КАП-а

Подгорица - Централна европска алуминијумска компанија (ЦЕАЦ), власника Олега Дерипаске, потражује од Комбината алуминијума Подгорица (КАП) 50,8 милиона евра, преносе агенције.

ЦЕАЦ са црногорском Владом још дијели већинско власништво у КАП-у, који је у стечају, а своје потраживање пријавио је Привредном суду у Подгорици.

Наведено потраживање ЦЕАЦ-а потиче од уговора о зајму који је потписан између КАП-а и Дерипаскине групације, која му је била гарант, и 11. марта 2008. године задужио се за износ од 390 милиона долара, преносе црногорски медији.

За тај кредитни аранжман КАП је 23. априла 2008. потписао и анекс уговора којим је било предвиђено да дужник своје обавезе може враћати у доларима или еврима.

Према наводима црногорских медија, потраживање Оф шор фирме ЦЕАЦ Холдингс лимитед само је прво од неколико Дерипаскиних пријава, јер се до понедјељка може очекивати пријава његове Ен плус групе, али и руске ВТБ банке из које је Рус позајмио новац КАП-у.

Из Ен плус групе недавно су најавили да ће свим правним средствима тражити заштиту својих интереса и поврат скоро 92 милиона евра колико им, како тврде, дугује КАП.

Ревизија још није показала да ли су та дуговања стварна или фиктивна.

Заштитник имовинско-правних интереса Црне Горе Мирјана Милић потврдила је да је у име Владе пријавила потраживања која држава има према Комбинату.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана