Депардје-нови амбасадор црногорске културе?

Агенције
Депардје-нови амбасадор црногорске културе?

Новопечени Рус, глумац Жерар Депардије, могао би да постане нови почасни амбасадор црногорске културе у Европи, саопштено је на конференцији за новинаре одржаној 8. јануара у Подгорици, којој је присуствовао и славни глумац.

„Још увијек не говорим црногорски али познајем вашу културу и културу Балкана, која је различита и огромна. Црна Гора је за мене огромна земља јер има огромну културу. Јесте мала земља, али велика за Европу, јер има део наше заједничке историје. Као прво, ово је јако лијепа земља са властитим темпераментом и културом", казао је Депардје на почетку свог обраћања новинарима у Вили Горица.

Рукујући се са француском звијездом, премијер Црне Горе Мило Ђукановић казао је да га са Депардјеом веже близак круг пријатеља, као и да је посјета планирана за крај прошле године, али је одложена због бројних обавеза са обије стране.

„Драго нам је да наши културни потенцијали завређују пажњу величина као што је Депардје и зато видимо значај у томе што и на овај начин можемо доринијети валоризацији бољег позиционирања Црне Горе. Господин Депардје је изразио своју заинтересованост да буде амбасадор црногорске културе у европској јавности", казао је Ђукановић.

Глумац који је у краткој посјети Црној Гори, обишао је дио земље и одушевљен је оним што је видио.

„Видио сам Цетиње, мјеста која могу постати студио за филмску индустрију, барску луку, винограде, овце које су пасле туда што је јако интересантно и важно. Када овца пасе у траву винограда то је боље за вино него да ставите хемијски додатак. Видио сам прекрасне планине и села. Замишљао сам како изгледају животи у тим селима и видео сам неку мекоћу и љепоту", изјавио је Депардје.

На питање да ли ће добити и црногорски пасош, након што је изазвао лавину коментара прихватањем руског, глумац је извадио руски документ и објаснио:

„Имам ту један руски пасош. Ја сам држављанин Француске, али има привилегију да добијем и руски пасош. Ако добијем и црногорски, и даље ћу чувати француски", одговорио је он додајући „Немојте мислити да ја сакупљам пасоше, ја сам грађанин Европе, а мој сан је да будем грађанин свијета."

Коментаришући акутелну ситуацију у Француској, глумац је објаснио:

„То је велика земља и мало стара земља, знате, и тренутно има проблема. Али ја сам Француз. Мој отац је био неписмен, али је сањао о томе да говори универзални језик, да говори са читавим свијетом. И ја желим да говорим са цијелим свијетом."

На питање који је разлог његове садашње посјете, Депардје је казао да је о Црној Гори слушао већ дуже времена.

„Кажу да ће постати Монте Карло Руса, али ја то нисам видио. Видео сам земљу која има потенцијал у умјетности, култури, који треба штитити и хранити. Треба да изградите ваше студије и инфраструктуру. Ово је земља која пружа све могућности. Можете приказати Стендала, Балзака, и све ваше писце. Не може се искористити само туризам, већ и култура", додао је он хвалећи локално вино и споменик Његошу на Ловћену. Глумац је најавио је да би волио неке од својих слиједећих пројеката да сними баш на Балкану, али да те планове тек треба да преточи у реалност.

„Само сам заспао на скутеру"

Упитан да ли је случајно то што је Црну Гору посјетио на дан када му је заказано суђење у Француској, глумац је одговорио

„Нисам побјегао од суда ни од правде. Хтио сам да имам могућност да се одбраним. Моји адвокати су били тамо и ја ћу се вратити. Нисам криминалац, само сам заспао на свом скутеру и пао. Ако поједем једну салату гдје има превише сирћета, већ ми је лоше", говорио је кроз смијех. „Све је у реду, могу се вратити у Француску. Полиција ме воли, грађани ме воле. Имао сам 17 несрећа са мотором и све сам казне сам платио. Ништа не дугујем Француској."

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана