Демонстранти обојили лавове на мосту Гоце Делчев у Скопљу

Срна
Демонстранти обојили лавове на мосту Гоце Делчев у Скопљу

Скопље - Демонстранти, који су вечерас 11. пут протестовали у Скопљу, бацали су фарбу на лавове на мосту "Гоце Делчев" који су дио пројекта "Скопље 2014", пошто им полиција није дозволила да обоје сједиште Уставног суда.

Уставни суд је 16. марта на затвореној сједници укинуо измјене Закона о помиловању, чиме је предсједник Македоније Ђорђе Иванов добио могућност да помилује осуђене за изборне нерегуларности, педофилију, наркодилере, као и лица осуђена за дјела против човјечности.


Фарбањем државних институција и споменика, грађани показују незадовољство влашћу и изражавају револт према пројекту "Скопље 2014" за чију је реализацију Влада потрошила пуно новца.

Протести су, као и предтходних вечери, у организацији грађанске иницијативе "Протестујем" почели испред сједишта Специјалног јавног тужилаштва, чиме демонстранти изражавају подршку раду ове институције, а завршили су испред Владе, преносе македонски медији.

Осим укидања одлуке о аболицији политичара умијешаних у аферу "Прислушкивање", демонстранти траже и неопозиву оставку предсједника Иванова, укључивање независних представника у рјешавање кризе и формирање прелазне владе.

Они се противе и одржавању пријевремених парламентарних избора 5. јуна.

Вечерас су протести одржани само у Скопљу, а најављено је да ће у осталим градовима Македоније, гдје су одржавани протести, окупљања бити настављена од понедјељка.

Македонци су данас протестовали и у Бечу и Лондону.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана