Демарш Бугарској због неистицања заставе Сјеверне Македоније

Танјуг
Foto: 24мк

СКОПЉЕ - Сјеверна Македонија уручиће данас демарш амбасадору Бугарске у Скопљу, због неизвјешавања македонске заставе током боравка предсједнице Гордане Сиљановске Давкове у Софији, гдје је разговарала са тамошњим колегом Руменом Радевим.

То је најавио премијер РСМ Христијан Мицкоски и поручио да су Европа и свијет на отвореној сцени могли да виде шта су праве намјере Бугарске.

Мицкоски је новинарима у Скопљу рекао да је неизвјешавање македонске заставе за Скопље било очекивано и поручио да РСМ више неће савијати кичму.

„Онда када се пређе црвена линија морате да реагујете, јер ако не реагујете тај изузетак ће постати пракса у будућности. Оно што је за мене важније, Европа и свијет су могли да виде на отвореној сцени, а то смо очекивали, какве су праве намјере руководства у Софији“, рекао је Мицкоски и истакао:

„Праве намјере Бугара нису у Уставу, то је најмањи проблем, много је већа потреба да покажу мишиће и покажу своје праве намјере. Сљедећи пут када будемо видјели да су црвене линије пређене, онда ћемо морати да интервенишемо, а данас ће тај демарш бити уручен амбасадору нашег источног сусједа.“

На питање када ће бити настављени разговори са бугарским историчарима око спорних питања, Мицкоски каже да очекују да они буду у духу пријатељства и добросусједства.

„То су процеси који трају деценијама, таквих примјера имамо у Европи, па свако исхитрено рјешење производи исхитрене одлуке, а те исхитрене одлуке могу да буду погрешне. Зато очекујем да у добросусједском духу разговарају чланови комисија објеју страна“, рекао је премијер Мицкоски, пренијели су скопски медији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана