Дело: Ви мали Орбани

Танјуг
Дело: Ви мали Орбани

Словенија је пропустила шансу да засија као земља која поштује највише цивилизацијске стандарде у борби против избјегличке кризе, пише словеначко "Дело".

У чланку под насловом "Ви мали Орбани" лист наводи да је Словенија прије доласка избјеглица имала двије опције - да се представи као држава која поштује највише цивилизацијске стандарде, или да буде гурнута у друштво земаља које се са избјегличком кризом боре по угледу на Мађарску.

Државно руководство Словеније очигледно је посматрало на који се начин Србија и Хрватска носе са том ситуацијом, додаје медиј, истичући да након што су највиши званичници схватили да не могу да је контролишу, опредјелили су се за опцију која их сврстава међу "добре момке" на свјетској позорници.

Међутим, изабрани приступ је само "пребацивање терета и притиска на другог", наглашава "Дело" и подвлачи да је одговор Хрватске на талас избјеглица у складу са изборном кампањом, која је у току.

Словенски званичници дуго су се позивали на "мртве европске документе" прије него што су се суочили са таласом избјеглица на граничним прелазима.

"Дело" додаје и да словеначког предсједника нигде није било, министар унутрашњих послова те земље се није придружио полицајцима на терену док су појављивања премијера Мира Церара била, како оцјењује, неубједљива.

Ипак, слика Словеније се полако побољшава захваљујући хуманитарним организацијама, војсци и волонтерима, а чак се и имиџ полиције побољшао, додаје лист.

Међутим, како закључује, пропуштена је прилика да се Словенија нађе међу земљама које су заслужиле поштовање због начина на који се боре са приливом избјеглица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана